Una mala salut del son pot ser determinant en el dia a dia dels i les joves

Quasi el 50% dels espanyols adults admet tenir problemes per conciliar el son. La salut del son ha estat el tema Multiplataforma d’aquesta setmana.


19/04/2024 16:52 · Per Producció Periodística Multiplataforma



Més d’un terç dels adults afirmen no dormir correctament, d’igual manera, Espanya resulta ser el segon país amb un major percentatge d’enquestats que pateixen trastorns del son (42%), segons dades d’Statista. Davant aquest panorama, la falta de son afecta, no tan sols a la nostra salut, sinó també al rendiment acadèmic i laboral, el que converteix a les dones i els estudiants en els col·lectius més afectats per la falta de son.

Les dones pateixen més problemes de son que els homes

Les duracions de la son són molt variades en funció de les edats, ara bé, la majoria d’experts coincideixen que, a la maduresa, és ideal dormir entre 7 i 8 hores. No obstant això, s’apliquen aquestes xifres en totes les circumstàncies? Doncs bé, estudis més recents dictaminen que les dones necessiten més hores de son que no pas els homes donat a l’existència de diversos factors externs que fins fa poc no s’havien tingut en compte.

Factors com el rol maternal que solen adoptar les dones fan que dormin menys, així com la seva capacitat “multitasca”, la qual cosa converteix el cervell femení en un de més complex i que demanda un major nombre d’hores de son. Així mateix, els individus femenins tendeixen a tenir una son més lleugera, el que provoca que es despertin més durant la nit i en conseqüència s’interrompin les fases de la son. Finalment, també són molt decisives tant la menopausa com la premenopausa en la necessitat de son de les dones.

Ara bé, el factor influent més important seria l’hormona de la menstruació, i és que la progesterona, que és l’hormona que ajuda a regular la son, tendeix a estar baixa durant la menstruació. En aquest sentit, altres substàncies del nostre cos com la serotonina o la melatonina funcionen diferent en homes i dones, el que pot afectar a la son o als estats d’ànim.

En aquest sentit, la falta de son, que s’agreuja en dones sobretot, desemboca en diferents trastorns tals com l’insomni, els malsons o les alteracions de la son. Fet que faria replantejar la necessitat de nous estudis en què es diferenciïn els casos femenins per tal de poder establir unes dades més concretes sobre les recomanacions de son.

Tan sols un 24% dels joves afirma dormir bé

Els problemes de descans no són un problema únic dels adults. Un 33% dels joves espanyols admeten dormir menys de 7 hores diàries. D’igual manera, un 80% admet patir símptomes d’insomni tals com dificultats per agafar el son, despertars nocturns o llevar-se abans que el desitjat. En conseqüència, la falta de somni desencadena problemes com la dificultat per concentrar-se, la somnolència diürna o els canvis d’humor.

A més, un 83% dels joves admet fer ús de les pantalles abans d’anar a dormir, la qual cosa, en definitiva, afecta la qualitat del somni. Els problemes de salut del son en joves es poden donar també per altres factors, incloent-hi l’ansietat, l’estrès o, en menor mesura, les drogues i l’alcohol. Però recau tota la responsabilitat d’una mala salut del somni en els mals hàbits dels joves? Doncs la veritat és que no, donat que, en la societat moderna, els horaris dels joves estan desfasats, això es dona a causa que el temps escolar no els permet descansar i, de fet, els horaris van endarrerits respecte al seu horari biològic. Els adolescents solen començar el seu dia entre les 6 i les 7 per arribar a temps a l’escola, el que impossibilita les 9 hores de son. Experts afirmen que els joves haurien de començar la seva jornada més tard tal com se sol fer els caps de setmana. En aquest context s’estan donant propostes com el canvi d’hora en l’inici de classes; passant de les 8 a les 11 per adaptar-se als horaris de descans dels joves.

Les estretes agendes dels joves també comporten efectes en el descans, donat que arriben tard a casa i sense estar relaxats. A més, pocs cops els horaris establerts deixen temps per l’oci pel qual un 61% dels adolescents espanyols afirmava reduir les hores de son per dur a terme altres activitats.

Finalment, la falta de descans pot derivar en la davallada del rendiment acadèmic. La societat moderna i els horaris escolars tan aviats poden contribuir a aquests problemes pel que és recomanat l’establiment d’horaris més adaptat i activitats d’oci que permetin als joves dormir suficient i millorar la seva salut i benestar general.

La qualitat de vida de les persones inicia amb uns bons hàbits de son

Al dormir, el nostre cos relaxa la musculatura, disminueix el ritme cardíac i redueix la temperatura corporal, d’entre altres. D’aquesta manera, els diferents processos que ocorren al nostre cos mentre estem dormint ajuden a mantenir el benestar així com a gaudir d’una bona salut mental. Majors o menors hores de son van estrictament lligades al correcte funcionament físic i mental en aspectes com la capacitat d’aprenentatge, el rendiment… Dormir les 8 hores estipulades permeten grans beneficis com una major inspiració, ara bé, la falta d’aquestes pot derivar en problemes com la concentració i a la llarga pot afectar greument a la salut, i és que no es pot subestimar la importància de la son.

D’igual manera, factors com l’estrès, l’ansietat o el descans insuficient poden derivar en trastorns del son, els quals, malgrat no ser entesos com una malaltia, és ben cert que tenen afectacions diàries. Els principals trastorns coneguts serien l’insomni, entès com la dificultat per agafar el son o els terrors nocturns que afecten la qualitat del son i representen episodis en què l’afectat està molt agitat durant el son.

Finalment, incidir en la importància d’una bona salut del son per tal de poder millorar aspectes com la concentració o el rendiment. En aquest sentit, és oportú fer unes petites recomanacions per tal de millorar els nostres hàbits diaris:

Ara bé, si es precisa ampliar informació, recordar que tant els informatius radiofònics com els televisius així com la magazine “Els renegats” posaran focus en els estudis de son des de diferents perspectives en els adients programes publicats el 19 d’abril del 2024.



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...