Programa Argó: un lligam secundària-universitat de gairebé 20 anys


El projecte reforça el vincle col·laboratiu entre els instituts i les facultats de la Universitat Autònoma de Barcelona


30/11/2022 10:02 · Per Producció Periodística Multiplataforma

El Programa Argó facilita la transició entre l’educació secundària i la universitat a través de diverses activitats que faciliten l’orientació acadèmica dels alumnes.


Marc Pérez i Alguer Tulleuda. El programa Argó a la UAB celebra l’any vinent el seu 20è aniversari. El projecte facilita la transició entre l’educació secundària i la universitat a través de diverses activitats que faciliten l’orientació acadèmica dels alumnes. Per això, el projecte ajuda a introduir nous coneixements tant d’alumnes com del professorat de secundària i batxillerat.

La Universitat Autònoma de Barcelona ha estat pionera en el disseny d’activitats d’orientació per a l’alumnat de secundària. El projecte el va crear l’Institut de Ciències de l’Educació amb dos objectius principals: promoure el coneixement i la cooperació entre el professorat de batxillerat i el de la universitat; i promoure i acollir activitats conjuntes de discussió o formació. En aquest sentit, la universitat assessora en treballs de recerca, realització de pràctiques o d’altres temes relacionats amb alumnes de l'ESO i batxillerat.

Els alumnes de secundària afiliats al Programa Argó poden utilitzar molts dels materials de les facultats per poder portar a terme els seus treballs de recerca o altres activitats. Un exemple ha estat el cas d’una estudiant de 2n de Batxillerat que ha realitzat un experiment al Plató de la Facultat de Ciències de la Comunicació amb motiu del seu Treball de Recerca. Amb l’ajuda d’estudiants de la mateixa Universitat, l’alumna ha dut a terme un projecte on s’exposava a diferents subjectes a situacions diverses per tal d’estudiar la seva reacció. Amb tot, l’experiment va servir a l’alumna per avançar amb la seva recerca i dotar al seu treball d’un nou enfocament pràctic gràcies al Programa.

El projecte Argó també compta amb altres disciplines per poder acollir-te, ja que existeixen les estades d’estiu. Aquestes permeten que els alumnes de batxillerat que s’apuntin puguin gaudir d’una estada al campus de cinquanta hores utilitzant tot el material i instal·lacions disponibles a la Universitat Autònoma.

A més, la UAB va crear, juntament amb el programa, els Premis Argó. Unes condecoracions que es lliuren una vegada a l’any amb la finalitat de poder reconèixer el treball dels estudiants afiliats amb els seus treballs de recerca, en cas dels alumnes de batxillerat; o de projectes, en cas dels estudiants de cicles formatius.

 

 


UABtvUABplay UABmèdiaUABmèdia UABràdioUABràdio OpcionsOpcions