Joan Sánchez: “Molts cops em costa entendre les coses i materialitzar-les en forma de poema m’ajuda”

Entrevista al jove escriptor després de publicar el seu primer llibre Arqueología del Tú y Yo


02/12/2022 16:37 · Per Producció Periodística Multiplataforma

Fotografia cedida per Joan Sánchez.


Joan Sánchez és un estudiant de tercer de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona, apassionat pel sector de la cultura i la literatura. Amb només vint anys ha publicat el seu primer llibre titulat Arqueología del Tú i Yo de la mà de l’editorial Delecé Ediciones. A més, és director d’Arritmo Magazine un mitjà digital creat per ell i uns amics amb una passió en comú: el món de l’art. En Joan és un exemple d’emprenedor i de com es poden assolir els somnis gràcies a la constància, l’esforç i les ganes.

 

Sempre havies volgut fer periodisme?

Mai m’ho havia plantejat. Vaig fer el batxillerat científic-tecnològic perquè volia fer el doble grau de física i matemàtiques. Fins a l’últim moment no em vaig decantar pel periodisme.

 

I l’interès per l’escriptura d’on et ve?

Des de petit que n’estic aficionat. De fet, pels aniversaris dels meus familiars escrivia poemes. Quan vaig créixer vaig tenir clar que volia fer sentir a la gent, aquest ha estat sempre el meu objectiu.

 

Què t’ha portat a escriure poesia?

Molts cops em costa entendre les coses i materialitzar-les en forma de poema m’ajuda. Primer l’escric per mi i després la comparteixo, no va ser una selecció formar part d’aquest gènere sinó que m’ha sortit de manera natural.

 

Quan vas redactar el teu primer llibre?

El meu primer projecte en forma de llibre el vaig redactar amb quinze anys per un treball de classe. Erràtic, setze històries en vers i imatge va ser el nom d’aquest projecte. Era un poemari amb un total de setze poemes, un per cada any que jo tenia, i també vaig incloure la fotografia que en aquella època era un vessant de l’art que m’agradava moltíssim. I el meu primer llibre com a tal ha estat Arqueología del Tú y Yo.

 

I aquest primer llibre, Arqueología del Tú y Yo, d’on sorgeix?

D’un exercici de retrospecció i introspecció. Vaig estar en una relació de quasi dos anys i quan va acabar vaig intentar canviar de vida i vaig començar a llegir tot el que havia redactat fins al moment. Vaig veure que entre alguns escrits hi havia un fil conductor que els unia i que podia explicar la meva història a partir de poemes.

 

Com vas aconseguir arribar a una editorial?

La meva intenció era autopublicar el llibre, però per poder fer-ho necessites una quantitat de diners molt elevada i vaig optar per arribar a una editorial. Vaig enviar molts correus i després de molt de temps esperant, l’editorial Delecé Ediciones va ser la que es va interessar en la meva història.

 

Què ha suposat per tu escriure aquest llibre?

Em va ajudar a superar la ruptura d’una relació intensa. Un exercici de superació i de fer les paus amb aquest record i amb mi mateix.

 

En l’àmbit periodístic, estàs dirigint el mitjà digital Arritmo Magazine. Com i quan va sorgir aquest projecte?

Va sorgir fa un any, vaig decidir contactar amb uns amics que també els apassiona la cultura per saber si volien crear un projecte amb mi. Jo abans col·laborava en una web cultural i allà feia tota mena de tasques i em vaig veure amb la capacitat de crear un mitjà des de zero que pogués estar format per estudiants de periodisme amb inquietuds pel món de la cultura com les que tinc jo.

 

És fàcil compaginar la carrera, amb el llibre i el mitjà digital?

Gens fàcil. Hi ha setmanes que són una autèntica bogeria i a vegades arribo al límit. Però és cert que el fet de veure que les coses funcionen bé m’ajuda a tirar endavant.

 

En un futur, et veus més com a escriptor o com a periodista?

Quan vaig començar la carrera em veia més com a escriptor que com a periodista, i no tenia clar a quina vessant del periodisme em volia dedicar. L’únic que tenia clar era que m’apassionava escriure i que el meu somni era publicar un llibre. Avui dia et puc dir que m’agradaria compaginar aquestes dues passions. En cinc anys m’agradaria estar treballant per una editorial, amb un altre llibre, i potser vivint a Madrid. També m’interessaria escriure articles de cultura o d’opinió. Tinc molts plans al cap i no tinc clar com acabaré.


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...