La meitat de les víctimes de violència masclista a Catalunya son menors d’edat

A Catalunya, sis víctimes diàries han denunciat una agressió sexual als Mossos d'Esquadra


24/11/2021 15:09 · Per Alba León López

Campanya ''Nos Queremos Vivas'' (Ministerio de Igualdad)


Segons un estudi estadístic elaborat pels Mossos d’Esquadra sobre violència sexual a Catalunya, la meitat de les víctimes ateses el primer trimestre de 2021 en la comunitat catalana van ser menors de divuit anys. En aquests fets de violència de gènere s’inclouen tota mena d’actes de naturalesa sexual no consentida per les dones, utilitzant violència, intimidació o manipulació emocional.

Des del gener fins al març de 2021 cada dia es van traslladar a comissaries dels Mossos d'Esquadra sis víctimes per denunciar una agressió sexual a Catalunya, un total de 533 dones. La unitat dels Mossos d’Esquadra creada per combatre la violència de gènere i formada principalment per dones va localitzar 388 agressors. Però, de totes les víctimes comptabilitzades, 199 van ser menors de dotze anys i 145 adolescents entre 13 i 17 anys. Això suposa que un 49,5% del total de víctimes de violència de gènere són menors.

Segons l’INE, la violència de gènere fa referència a tot acte de violència física o psicològica (incloses les referents a la llibertat sexual, amenaces, coaccions o privació arbitrària de la llibertat) que s’exerceix contra una dona per part d’un home que sigui o hagi sigut el seu marit o estigui o hagi estat lligat a ella per una relació similar d’afectivitat, encara que sigui sense convivència.

La violència domèstica és aquella rebuda per una persona sense tenir en compte el seu gènere i és exercida per membres del seu nucli familiar amb prèvia convivència. És important diferenciar entre ambdós termes, ja que les xifres que representen són notablement diferents.

A falta de saber el resum de tot l’any, els investigadors que han elaborat l’estudi veuen que les xifres són lleugerament superiors a les dels mateixos mesos de 2020, tot i que hi va haver una variant a tenir en compte com és el confinament per la Covid-19.

Les agressions sexuals són la principal preocupació per a les autoritats en termes de violència de gènere. A Catalunya, un dels casos més actual que ha impactat la societat ha estat el d’una jove de setze anys de Vilanova i la Geltrú que va ser abandonada nua i amb greus lesions als genitals i una fractura al crani.

El seu cas s’ha convertit en la principal prioritat de la unitat especialitzada dels Mossos d’Esquadra. Amb l’objectiu de no victimitzar a les dones i de conèixer el comportament dels depredadors sexuals reincidents, volen prevenir, en la mesura del possible, les agressions sexuals.

Des de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB s'està promovent la conscienciació dels homes per a fer una societat igualitària. La tècnica en matèria de gènere Andrea Ruedas comenta que “aquesta és la idea de la campanya Jo em responsabilitzo. Les dones fa anys que fem una feina ingent contra les desigualtats i les violències masclistes. Els homes han de fer un pas endavant en la lluita contra el masclisme”. Ruedas reconeix que “les dones tenim dret a viure vides lliures d'assetjament i violències masclistes. I els homes tenen dret a viure una vida emocionalment plena i sense les cadenes que imposa la masculinitat tradicional”.

Des d'aquesta unitat de la Universitat Autònoma de Barcelona s’encarreguen d’examinar el sexisme que existeix a la UAB i elaboren Plans d’Acció de Gènere, que s’aproven periòdicament al Consell de Govern i que inclouen mesures per corregir les desigualtats. A més, duen a terme tasques de sensibilització i formació en matèria d’igualtat de gènere i violències masclistes a la comunitat universitària, així com ajuden a joves que han patit violència o assetjament, sigui dins o fora del campus, per oferir-los-hi els recursos per iniciar un procés de recuperació.

 

Les xifres a Espanya

Les víctimes de violència de gènere i violència domèstica han augmentat a Espanya en el primer trimestre de 2021 respecte a les xifres dels mateixos mesos de 2020. Una fluctuació que ha empitjorat en comparació amb el 2019, quan les xifres van ser inferiors, segons les dades proporcionades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

 

En termes de violència de gènere, el 2020 es van registrar 29.215 dones víctimes segons l’Institut Nacional d’Estadística. Això suposa una disminució del 8,4% respecte a les dades de 2019, sobretot en els mesos on la mobilitat es va veure restringida a causa de la pandèmia. A excepció de Ceuta i Melilla, totes les comunitats han disminuït víctimes respecte a l'any 2019.

La taxa de víctimes l’any passat a Espanya va ser d’1,4 per cada 1000 dones de 14 anys o més. Però els valors més elevats van ser entre les franges de 30 a 34 anys, on es van registrar 3,4 víctimes per cada 1000 dones. No obstant això, les xifres són molt diverses en funció del territori. El que presenta més casos de violència de gènere és Andalusia, amb un total de 6.813 víctimes. Seguidament, tenim la Comunitat Valenciana amb 4.473 víctimes i Madrid amb 3.149. Catalunya se situa com a quarta zona de l'estat amb prop de 3000 víctimes de violència de gènere.



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...