La capa d’ozó es recupera lentament

L’informe quadriennal del Grup d’Avaluació Científica del Protocol de Montreal confirma que les mesures que es van pactar el 1987 comencen a donar els seus fruits


12/01/2023 16:16 · Per Santi Cayetano

Font: Pixabay


La capa d’ozó està recuperant-se dels efectes produïts pels clorofluorocarbonis (CFC) emesos pels humans. Així ho demostra l’avaluació realitzada pel Grup d’Avaluació Científica del Protocol de Montreal que es publica cada quatre anys des que es van pactar les mesures. Si la situació es manté com ha estat fins ara, s’estima que en quaranta anys la capa d’ozó retorni al mateix estat en què es trobava el 1980, tot just abans no aparegués el forat sobre l’Antàrtida. 

En aquests darrers trenta-cinc anys, s’ha eliminat de manera progressiva el 99% de les substàncies que posaven en risc la capa d’ozó. I, tot i que aquest fet no està directament relacionat amb el canvi climàtic, s’espera que això ajudi a pal·liar els seus efectes, evitant que la temperatura global s’escalfi mig grau menys del que es preveia fins ara.  

Els efectes negatius sobre la salut que hauria tingut la desaparició de la capa d’ozó hagueren estat molts. La població humana hauria estat exposada de manera més directa a la radiació solar, de forma que hauria incrementat l'índex de malalties relacionades amb aquesta condició. Concretament, es calcula que la desaparició de la capa d’ozó faria augmentar els casos de melanomes i de càncers de pell, però també els problemes relacionats amb la vista, com ara les cataractes. Així mateix, l’exposició perllongada a la radiació implica en molts casos la supressió del sistema immunitari, de manera que tant els humans com la resta d’animals perdríem la capacitat de combatre malalties infeccioses. 

La notícia ha estat celebrada per molts dels usuaris d’internet i molts activistes s'han fet ressò d’ella. António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, ha remarcat en un tuit la importància de casos com el del Protocol de Montreal en ser un gran exemple de com treballar plegats ens ajuda a aconseguir allò que ens proposem.  

 


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...