El product placement a la música

Com ha repercutit la menció de Twingo i Casio a la nova cançó de Shakira i Bizarrap


19/01/2023 17:28 · Per Neus Murcia



Com tots sabem, la setmana passada va sortir la Music Sessions #53 de Bizarrap i Shakira, una cançó que ha donat molt de què parlar durant aquests últims dies i que ja compta amb més de 150 milions de visualitzacions. A la lletra de la cançó fan menció a Ferrari, Twingo, Rolex i Casio, fent així, product placement. 

El product placement o, emplaçament de producte en català, és la inclusió de productes comercials en obres cinematogràfiques o televisives, normalment a canvi de contraprestacions econòmiques, sent així, una tècnica comercial que neix com una alternativa o reforç a la publicitat tradicional.  

Es parla que aquesta tècnica va ser vista per primera vegada el 1913, a la pel·lícula Age of Constent, on de fons apareix la marca Coca-Cola durant uns minuts. Aquest tipus de publicitat és menys intrusiva, ja que va en consonància amb una història i no interromp el que s'està veient o sentint per vendre un producte o servei explícitament.  

En el món musical, hi ha un ampli ventall d’accions possibles per vendre productes, des de la utilització de bandes sonores ad-hoc o cançons existents per il·lustrar anuncis, fins al product placement als videoclips, com és el cas de “Toke”, de Chanel, on podem veure auriculars sense fils, entre altres, o introduir de forma orgànica el nom d’una marca o producte al discurs d’un tema musical, com és el cas de la Music Sessions #53 de Bizarrap i Shakira, en la que escoltem la comparació “Cambiaste un Ferrari por un Twingo, cambiaste un Rolex por un Casio”.  

En aquest darrer cas, pel que es coneix, no hi ha hagut una contraprestació econòmica, però Renault i Casio, han aprofitat l’ocasió.  

Renault Espanya no han deixat escapar l’oportunitat i, treballant amb la seva agència de publicitat Proximity, han fet un tuit en consonància amb la lletra de la Session #53, on diuen; “Pa tipos y tipas como tú. ¡Sube el volumen! Mostrant un Renault Twingo de color vermell, com els cotxes de carrera de Ferrari i el número 22, fent referència al vers on diu; “Yo valgo por dos de 22”. A més a més, utilitzen hashtags com #claramente #joven #urbano #eléctrico #ágil #Icónico #compacto #travieso. 

 

En la mateixa línia, com comenta la Directora de Comunicació de Renault Espanya, Mercedes Garcia, en una entrevista amb la ReasonWhy, a Renault s’ha percebut una gran curiositat i un afecte brutal cap aquest model, i és que l’increment orgànic de visites cap a la landing page de Twingo ha sigut del 2.161%.  

Qui tampoc ha desaprofitat aquest ressò ha sigut Casio, que mentre es creaven comptes falsos a Twitter, la Transmedia Creative Director de Summa, agència de màrqueting, Andrea Gusart, ha fet un post que ja compta amb més de 362 mil m’agrada i 18.9 mil comentaris, en el qual posa; “nos encanta que esto nos salpique”, afegint que el rellotge marca la duració de la cançó i amb data 22, número que mencionen, com ja hem vist.  

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casio Relojes Spain (@casiorelojes_es)

Com comenta Gusart a ReasonWhy, gràcies a la menció i al post, han registrat un increment de més del 150% de seguidors passant de 71.000 que tenien al desembre, als més de 180.000 que tenen actualment i, augmentant el 7.836% de mitja de m’agrada del compte Casio Espanya a Instagram.  

Dies més tard de llençar aquest post, n’han tret un enfocat a la inclusivitat en el qual diuen; “Un Casio para todos, seas king, loba o el mismo Pikachu”. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casio Relojes Spain (@casiorelojes_es)

Així doncs, podem veure que la música té molta força avui dia, fins i tot, per marcar l’agenda de l’actualitat, i si les marques saben aprofitar l’ocasió de l’emplaçament verbal, com ha sigut aquest cas, ràpidament es vitalitzen.  



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...