Brendan Fraser, Ke Huy Quan i el fals rentat de cara de Hollywood

Comença la temporada de premis i Hollywood vol intentar solucionar errors del passat


24/01/2023 15:10 · Per En Ocasiones Veo Cine



Amb l’arribada de l’any nou comença també la nostra estació preferida, l’època de premis! Inaugurada, com cada any amb la gala dels Globus d’Or, que va tornar a ser televisada després dels escàndols dels últims anys. Durant tota la nit es van reconèixer les problemàtiques que l’Associació de la Premsa Estrangera (HFPA) va tenir en el passat, tant pel presentador Jerrod Carmicheal, el primer home negre en oficiar la cerimònia, com per la presidenta de l’Associació Helen Hoehne. Tots dos van ser completament transparents; ell va admetre que el van contractar perquè és negre i gai, i ella va explicar que estaven afegint “representació a l’organització".

Un dels canvis més significatius, però no tan evident, va ser la inclusió de Brendan Fraser com un dels nominats a Millor Actor Dramàtic per The Whale. La carrera de Fraser, una cara molt reconeguda del cinema dels anys 90 i principis dels 2000, va patir una gran frenada després del 2003, quan va dir públicament que va ser assetjat sexualment per l’aleshores president de l’HFPA. Aquestes declaracions, molt poc comunes abans del moviment #MeToo, sobretot en homes, van fer que l’actor acabés a la llista negra de Hollywood i veiés com el seu telèfon deixava de sonar amb noves ofertes. Passar per això, alhora que un divorci i la mort de la seva mare, van portar a Fraser a una depressió de la qual va trigar anys a recuperar-se. No va ser fins a l’any passat, que el director Darren Aronofsky (Requiem for a Dream, Black Swan) li va proposar de fer The Whale que va decidir tornar als focus de la indústria. Fraser va acabar perdent contra Austin Butler per Elvis (si hi ha una cosa que els agradi als Globus d’Or, és una bona actuació biogràfica) i, tot i que no va assistir a la gal·la perquè ho considerava hipòcrita, molts opinen que la nominació és, d’alguna manera, una disculpa de l’Associació cap a l’actor, que ha continuat rebent tota altra mena de reconeixement i guardons, com els Premis de la Crítica, que va acceptar emocionat.

Brendan Fraser i Ke Huy Quan emocionats després de les seves victòries als Premis de la Crítica

Brendan Fraser i Ke Huy Quan emocionats després de les seves
victòries als Premis de la Crítica

Guanyador també del mateix premi a la categoria de Millor Actor Secundari, va ser Ke Huy Quan, que ell sí que va rebre també el Globus d’Or per Everything Everywhere All at Once. Quan, amic de la joventut de Fraser després que actuessin junts a Encino Man (1992), és també una altra història de marginació a Hollywood, però per raons diferents. El seu primer paper com a nen actor va ser ni més ni menys que Indiana Jones and the Temple of Doom, com l’acompanyant del personatge de Harrison Ford, i l’any següent va formar part de la colla del clàssic infantil The Goonies. Aquesta ratxa, però, es va extingir ràpidament a mesura que l’actor creixia: els papers que li oferien eren cada cop més petits i cada cop més estereotipats. És per això que a principis dels anys 2000 es va retirar de l’actuació a causa de falta de bons papers per a persones asiàtiques i, igual que el seu amic, va ser contactat personalment pel duo de directors els Daniels (Swiss Army Man), via Twitter, amb l’oferta del paper que avui dia li està donant tantes alegries.

I aquest no és el final per cap dels dos, tot aquest reconeixement els ha obert noves portes i un canal de tornada a la seva professió. Pròximament, podrem veure a Brendan Fraser a la següent pel·lícula de Martin Scorsese i Ke Huy Quan s’unirà a l’univers de Marvel a la segona temporada de la sèrie de Loki, entre d’altres. Les seves històries, entre d’altres, són un exemple sobre com Hollywood comença a corregir els seus errors i ser una indústria més diversa. Només ens cal mirar als Oscars de l’any passat: segon any consecutiu que una dona guanya

Millor Directora (Jane Campion després de la Chloé Zhao), la primera dona negra LGBTQ en guanyar Millor Actriu de Repartiment (Ariana DeBose) o la primera persona sorda en estar nominada, i guanyar, un premi d’interpretació en 36 anys (Troy Kotsur). Tot això hauria de ser un indicador que la ciutat de les estrelles es dirigeix per fi, després de molts anys d’escàndols, cap al seu final feliç envers un futur millor.

O això és el que ens volen fer creure. La representació no va ser l’únic tema recurrent a la cerimònia dels Globus d’Or, hi havia un altre nom en boca de tothom, el de Brad Pitt. Durant tota la nit, va ser mencionat dos cops en els discursos dels guanyadors Austin Butler i Quinta Brunson, sense cap raó aparent, i dos cops més en bromes fetes pels presentadors Regina Hall i Harvey Guillén, aquest últim acompanyat per una mirada de desaprovació de Salma Hayek. El perquè d’aquesta mirada assumim que és deguda al fet que Hayek, amiga d’Angelina Jolie després de filmar Eternals juntes, sap sobre els abusos que la seva companya i els seus fills van patir durant el seu matrimoni amb Pitt. De fet, això no és cap notícia, aquestes acusacions porten sent públiques des de 2018 i, tot i que inicialment van passar desapercebudes, han tornat a ressorgir a les xarxes aquests últims mesos. És més que clar que tots aquests elogis sobtats no són més que res que un intent dels publicistes de l’estrella per desviar l’atenció i rentar la seva imatge a favor del paper de ‘bon home’. Un paper que també intenta recuperar ell mateix: irònicament, el 2022 ha produït els films feministes Women Talking i She Said.

Austin Butler saludant a Brad Pitt després del seu discurs.

Austin Butler saludant a Brad Pitt després del seu discurs

No és cap novetat que Hollywood sempre ha protegit als seus i, per molt que s’esforcin en fer veure que volen corregir els errors que van cometre, rebent amb braços oberts a totes les víctimes del passat, encara cometen d’altres que evidencien que continuen sent una elit, però ara més diversa.

La cursa pels Oscars, però, continua! Les nominacions acaben de sortir aquest dimarts 24 de gener, amb algunes sorpreses. I si sou dels que us agrada fer quinieles, estigueu atents a les properes dates de premis, per veure qui són els preferits i millorar les vostres prediccions: els BAFTA i els SAG cauen el 19 i 27 de febrer, respectivament, i els Spirit, centrats en cinema independent, el 4 de març. També podeu mantenir-vos al dia i comentar-nos les vostres opinions per xarxes a @enveocine i escoltar els nostres programes per Spotify i UAB Mèdia, o per UAB Ràdio, a 100.3FM dijous a les 20h.

Dani Garcia
@danitrogen

26/01/2023 22:36:10

UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...