La nova edició del Mobile World Congress 2023 parla de 6G, del metavers i el ChatGPT

La fira ha estat centrada en la connectivitat intel·ligent, mostrant tota classe d’aplicacions futures i deixant en segon pla “el dispositiu”.


03/03/2023 11:27 · Per Maria Masip

Interior de la Fira Gran Via de Barcelona on se celebra el MWC 2023


És l’esdeveniment de connectivitat més gran i influent del món, on descobrir tot d’innovacions del demà, que tenim la sort de viure’l a casa. El GSMA Mobile World Congress, que ha obert les portes el passat dia 27 de febrer a la Fira Gran Via de Barcelona, convida a representants de l’ecosistema mòbil global a connectar-se, establir aliances i relacions i conèixer el futur de la connectivitat. “Poseu-vos el barret d’explorador i deixeu volar la vostra imaginació amb totes les possibilitats que us esperen”, diu Mats Granryd, director de la GSMA, en la seva conferència de benvinguda, obrint les portes a tots aquells grans empresaris, i curiosos emprenedors, interessats en les últimes innovacions tecnològiques. 

 

Vista exterior de la Fira Gran Via de Barcelona on se celebra el MWC 2023.

 

Aquest any 2023 es buscava atraure a un total de 80.000 visitants de més de 200 països i una suma d’expositors que superava els 2.000. Però, com s’acull a la comunitat tecnològica mundial d'una manera sostenible?  

L’esforç ha estat molt visible, començant pel recinte, compten amb Fira de Barcelona, espai compromès amb el desenvolupament sostenible, la protecció del medi ambient, l'economia circular i la lluita contra el canvi climàtic. L’energia utilitzada és 100% verda de fonts renovables que alimenta des dels estands fins als espais expositius. També en ressalta la Gastrofira, que dota d’aliments d’alta qualitat el congrés i pretén reduir el malbaratament alimentari a través del programa “Barcelona comparteix menjar”.  

 

Les innovacions punteres d’aquesta edició del MWC 2023 

En aquesta nova edició es deixa clara la intenció del MWC, deixar de centrar-se en el “dispositiu” i focalitza en la connectivitat intel·ligent, sota l’emblema “Velocity: Unleashing Tomorrow’s technology today”. Els eixos temàtics que en destaquen passen pel desplegament 5G, la intel·ligència artificial, el metavers, el FinTech i el Digital Everything  

Segons GSMA, s’espera que les connexions 5G es dupliquin en els pròxims dos anys alhora que ja es deixa entreveure la connectivitat 6G. El 5G és increïble gràcies a la seva baixa latència de només uns 4 microsegons, el que porta el 6G és la reducció d'aquesta latència a pràcticament nul·la. Les videotrucades podran ser nítides, gairebé com en persona i el temps de reproducció previ a una pel·lícula o sèrie deixarà de ser un problema.  

També s’ha parlat amb ganes de la bretxa d’ús que afecta actualment a regions com Amèrica Llatina, on el 5G amb prou feines ha aterrat i representa un dels més grans desafiaments de la indústria tecnològica.  

Endemés un dels punts més potents que s’han tractat ha estat la tecnologia immersiva, que recull des de realitat virtual i augmentada amb relació directa amb el metavers combinat amb intel·ligència artificial. És el cas de l’operadora coreana SK Telecom, l'estand, que gairebé sembla un parc temàtic, consisteix en una guia gamificada amb tot d’atraccions relacionades amb el metavers, per a posar en boca de tothom la nova plataforma Ifland, on l’usuari pot accedir a diferents mons virtuals a través d’avatars.  

 

Experiència de Realitat Virtual de la companyia SK Telecom.

 

Per altre costat, no podem deixar enrere el ChatGPT, que està revolucionant el món tant en l’àmbit tecnològic com en altres sectors. Les aplicacions d’aquesta nova eina, capaç de mantenir una conversa amb un humà de manera fluida i amb respostes lògiques, són moltes, per aquest motiu les empreses no pretenen quedar-se enrere a l'hora d’implementar-la en els seus productes. La primera a posar-se al timó ha estat Microsoft que ja ho ha integrat al seu buscador Bing 

No podem deixar de parlar de les innovacions en dispositius, en aquesta edició en destaquen els smartphones plegables, que surten com a solució als mòbils de grans dimensions que comencen a ser difícils de portar.  Samsung va ser el primer a apostar per aquesta nova tecnologia ara fa quatre anys, però en aquesta edició podem veure els potents competidors com Oppo, amb la seva versió Find N2 Flip que presenta una pantalla de 3,62 polzades en format vertical, transformant-se en una pantalla desplegada de 6,8 polzades. Huawei també fa la seva proposta; Mate Xs 2 que es converteix en una tauleta de 7,8 polzades.  

 

Dispositiu mòbil plegable de Huawei, model Mate Xs 2.

 

Capítol a part mereix la novena edició del 4 Years From Now (4YFN), integrat ja definitivament com a part del MWC. Aquest pavelló és dedicat a les startups tecnològiques, amb més de 700 companyies i és una oportunitat d’or per aquestes per a trobar futurs inversors.  

 

 


03/03/2023 11:35:13

UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...