BiciZen, la revolució del ciclisme urbà

Cinc universitats han desenvolupat una aplicació amb l'objectiu d'impulsar la transformació urbana sostenible


07/06/2023 11:16 · Per Gerard Sarri

Imatge dels Mockups de l'APP. Imatge extreta de la pàgina de la UAB


Un equip d'investigadors internacionals liderat per l'ICTA-UAB ha llançat una innovadora aplicació mòbil amb l'objectiu de fomentar regions urbanes més amigables per als ciclistes, i millorar l'experiència global de l'ús de la bicicleta per als ciclistes urbans.

BiciZen és una plataforma oberta i col·laborativa que recopila dades sobre les experiències quotidianes del ciclisme. A més, proporciona informació valuosa per millorar la infraestructura ciclista i promoure un estil de vida sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Com a solució innovadora, l'aplicació empodera les persones que es desplacen en bicicleta perquè els permet compartir informació sobre aparcament de bicicletes, robatoris, seguretat, conflictes amb altres usuaris de la carretera i obstruccions en les vies ciclistes. Així mateix, també permet als usuaris suggerir millores en la infraestructura ciclista i informar sobre experiències positives de ciclisme, fomentant la comunitat ciclista.

Els usuaris de la plataforma poden contribuir no només a un diàleg més ampli sobre el futur de la infraestructura ciclista a les seves ciutats, sinó també a un projecte de recerca que ajuda les autoritats municipals a comprendre els patrons i problemes relacionats amb el ciclisme urbà. Les dades recopilades a la plataforma BiciZen ofereixen un registre històric d'incidents, esdeveniments i comentaris relacionats amb el ciclisme, que pot ser consultat per totes les persones interessades, incloent-hi activistes, urbanistes i investigadors.

BiciZen s'ha desenvolupat com una col·laboració d'investigació entre cinc universitats del Consorci Europeu d'Universitats Innovadores (ECIU), i ha estat finançada pel programa ECIU SMART-ER per a la ciència ciutadana. Concretament, ha comptat amb la participació de CUBIC, el City Lab Barcelona de l'ICTA-UAB, la Dublin City University, la Universitat de Tampere, la Universitat de Twente i la Universitat d'Aveiro.

Com a mostra del seu compromís amb la transparència i la col·laboració, les bases de dades anonimitzades recopilades a través de l'aplicació es compartiran com a dades obertes per a la investigació.

 


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...