Neix Guerrilla Feminista, el nou programa de UABràdio amb perspectiva de gènere

La nova iniciativa de UABmèdia, en col·laboració amb la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Ciències de la Comunicació, arriba a UABràdio. Guerrilla Feminista és un programa, com el seu propi nom indica, de caràcter feminista, que aborda narratives a...


08/03/2024 11:37 · Per Joan Sánchez

Equip de Guerrilla Feminista


La nova iniciativa de UABmèdia, en col·laboració amb la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Ciències de la Comunicació, arriba a UABràdio. Guerrilla Feminista és un programa, com el seu propi nom indica, de caràcter feminista, que aborda narratives actuals des de la perspectiva de gènere i la interseccionalitat. El nou contingut, dirigit per Catalina Gayà, presidenta de la Comissió d’Igualtat de la facultat, neix després d’una crida a l’alumnat feta des del mateix organisme. Aquesta va atreure antigues alumnes de la Catalina, dones que fan 4t curs de Periodisme. Com explica la directora, “són gent que no té cap necessitat”. “A algunes fins i tot els sobren crèdits, però consideren que l’espai d’aquest programa és necessari”, conclou. L’equip de Guerrilla Feminista està integrat únicament per dones, però no perquè no hi hagi cabuda pels nois, sinó perquè cap no s’hi va presentar.

Aquest primer capítol, estrenat avui, divendres 8 de març -en honor també al Dia Internacional de la Dona Treballadora-, tracta de l’amor romàntic. Analitzat des de les experiències pròpies, la idea sorgeix del TFG de la Berta, una de les integrants de l’equip, i de les xerrades que han tingut sobre les històries i les relacions de cada una. “L’amor no fa mal”, asseguren, “però ens ha fet mal”. Creuen que es pot aprendre a estimar, i això volen fer amb el seu primer episodi.

El programa tindrà una periodicitat mensual fins al final del curs. Pròximament, tractaran “les ruralies”, segons explica l’equip, entre altres assumptes que consideren són necessaris per abordar des d’una perspectiva feminista.

Durant les gravacions, a l’estudi es respira un ambient distès, proper i sincer que després es reflecteix en la fluïdesa de cada capítol. Catalina explica que el treball conjunt entre el professorat i personal universitari i les alumnes ha significat un diàleg intergeneracional que ha suposat un aprenentatge per ambdues parts, que han pogut revisar els seus propis relats. Així, han trencat “el silenci de l’etiqueta”: les diferents generacions poden parlar del que viuen, ja que les històries de les joves les van patir les més majors. De diferent forma, però amb el mateix sentit.

Les integrants del programa s’assumeixen com a esclaves del patriarcat i busquen desesclavitzar-se, però només ho poden aconseguir “des de la col·lectivitat”. I això és el que busquen fer amb Guerrilla Feminista: crear un espai feminista col·lectiu en el qual fer front al patriarcat que les oprimeix.

Podeu escoltar el programa a les 12h al 100.3 FM o a uab.media. També el podeu recuperar a través d'aquest enllaç per escoltar-lo en diferit.

 

 UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...