El Sindicat d’Estudiants dels països catalans de la UAB ha organitzat un referèndum perquè els estudiants manifestin la seva opinió sobre si l’avaluació única ha de ser una alternativa oficial a l’avaluació continuada o no. Per fer-ho, el passat 16 i 17 de novembre es van posar urnes per tota la universitat i es van habilitar punts de votació a totes les facultats. Segons dades del Sindicat, la participació va rondar les 10.000 votacions, xifra que representa un terç del total d’estudiants de l’Autònoma. Per això, els resultats, segons Oriol Foix, militant de l’assemblea de comunicació, “seran vinculants, ja que no té cap sentit per part del rectorat obviar l’opinió d’un terç dels estudiants de la UAB”. Els resultats del referèndum es publicaran la vinent i el sindicat espera que guanyi el sí, ja que, segons Foix “es tracta d’una demanda de mínims”.
Un dels motius principals que porten l’avaluació única sobre la taula és la conciliació entre la vida laboral i personal amb la vida acadèmica. Els estudiants que no es poden acollir a l’avaluació continuada, perquè treballen, tenen persones al seu càrrec, o per qualsevol altre motiu personal, “han de tenir l’opció de poder cursar estudis superiors amb un model que s’adapti a les seves necessitats”. A més, si els estudiants poguessin optar a aquesta avaluació, “la tassa d’abandonament seria inferior, ja que ampliar el ventall d’opcions significa no deixar a ningú endarrere”.
Què pensen els alumnes?
Laura Rodrigo, estudiant de 4t d’Educació Primària a la UAB, explica la seva pespectiva: “he votat l’opció del sí, ja que, tot i que a mi no m’afecta, em poso al lloc dels companys i companyes que no es poden permetre l’avaluació continuada per motius laborals, que en moltes ocasions és el que els permet pagar-se la mateixa universitat”. Laia Casadó, estudiant de 4t de Periodisme a la UAB, pensa que el referèndum “és una manera de conèixer l’opinió dels alumnes de forma democràtica. Tots els alumnes no estem en les mateixes situacions, i potser alguns no poden anar sempre a la universitat, i han de tenir l’opció d’avaluar-se sense haver d’estar contínuament venint a classe”. L'avaluació continuada implica la presencialitat obligatòria i l'assitència mínima a classe, que normalment ronda el 80-90%. Per aquest motiu, l'avaluació única dóna "l'opció de que l'estudiant es pugui organitzar com ell vulgui i es pugui treure els seus estudis sense problema"explica Casadó.
Des del sindicat estan molt segurs que el rectorat farà cas de la votació. Foix assegura que "al Rector li surt més a compte fer-nos cas, perquè sinó les conseqüències que li portarà a nivell de reputació seran moltes". Tot i això, els estudiants de la universitat no ho tenen tan clar. Rodrigo es mostra negativa perquè “quan vaig entrar a la carrera ja es va fer un referèndum sobre això i no va passar res. Per tant, penso que la universitat no canviarà la seva posició”. Casadó està d’acord amb l’opinió de Rodrigo, i creu que “els hi donarà completament igual el resultat”. En cas que el que diuen les estudiants passés, el sindicat, segons Foix, “seguirà pressionant al rectorat fins que ens faci cas”.
Avaluació única VS avaluació continuada
Però, és l’avaluació única igual de justa que l’avaluació continuada? En aquest punt, la majoria d’estudiants coincideixen que actualment no és així. Casadó pensa que “si és només fer un examen, no és igual de justa que la continuada, ja que la continuada, a part dels treballs i pràctiques, també hi ha exàmens. D’aquesta manera, l’avaluació única hauria d’incloure alguna cosa més, perquè sinó no estan en igualtat de condicions”. Rodrigo afirma que “actualment, tenim una idea d’avaluació única dolenta, que no és igual de justa, però la idea original és que hauria d’oferir el mateix als estudiants”. No obstant això, l'avaluació única és una eina més que amplia el ventall de possibilitats per a l'alumnat i, si "es planteja de manera correcta, tots sortim guanyant".