La menstruació entra al debat públic

El grup AFIN celebra el primer congrés virtual sobre la salut reproductiva de les dones amb la mirada al futur


24/11/2022 09:33 · Per Producció Periodística Multiplataforma

La situació actual de la salut sexual i reproductiva de la dona es troba estigmatitzada a molts nivells sobretot pel que fa als drets reproductius i la invisibilització al debat públic // Agències


Irene López, Marc Pérez i Alguer Tulleuda. El grup interdisciplinari d’investigació i recerca AFIN del departament d’antropologia social i cultural de la UAB ha inaugurat el primer congrés virtual sobre la salut reproductiva de la dona. Per primer cop, s’ha portat al debat públic l’estigmatització de la menstruació femenina amb la participació de diferents ponents i experts del tema. La trobada en línia ha debatut sobre els drets de la salut reproductiva amb l'objectiu de visibilitzar i sensibilitzar a diferents professionals i a la població en general.

El congrés finalitzarà el 28 d’aquest mateix mes i convidarà a reflexionar al públic sobre cinc temes centrals: la reproducció assistida; la violència obstètrica des d'un abordatge integral i interdisciplinari; la discapacitat, reproducció, gènere i salut, i les iniquitats a l'accés a la informació i als serveis d'interrupció de l'embaràs.

La menstruació a l’agenda pública

El debat sobre l’aparició de la menstruació al debat públic ha girat entorn de dos temes centrals: el preu dels productes menstruals i la nova narrativa vinculada a la salut reproductiva de les dones. Anahí Rodríguez de l’Instituto de Estudios sobre Desigualdad (INDESIG) forma part del projecte #menstruacióndignaméxico, un col·lectiu feminista que treballa perquè les noies i dones puguin viure una menstruació digna a través d’incidir en polítiques públiques que eliminin les desigualtats estructurals. Les seves principals vies d’acció se centren a eliminar l’IVA dels productes menstruals i arribar, eventualment, a la gratuïtat per, finalment, lluitar pels drets menstruals de totes les dones.

En aquest sentit, Beatriz Covo Blanco, psicòloga i psicoterapeuta especialitzada en Salut i cicle menstrual, també ha remarcat la importància de transformar la narrativa que envolta el cicle vital de les dones. La seva xerrada ha emfatitzat la rellevància de canviar els discursos establerts en la societat sobre les dones i la menstruació, que actualment estan molt estigmatitzats.

En defensa dels drets menstruals de la dona

La situació actual de la salut sexual i reproductiva de la dona es troba estigmatitzada a molts nivells sobretot pel que fa als drets reproductius i la invisibilització al debat públic. En aquest sentit, Montserrat Pineda, Secretaria de Feminismes del Departament d’Igualtat de la Generalitat, ha parlat de la importància d'entendre i denunciar des dels òrgans polítics les situacions de desigualtat dels drets reproductius: “des de la nostra competència hem de generar mesures que puguin ser útils per reflexionar i canviar la cultura hegemònica imperant”.

L’antropòloga ha reivindicat que la salut sexual i reproductiva continua sent un tema de difícil comprensió general i assumpció des de diferents instàncies polítiques. “Són processos de llarga maduració, que requereixen molt de temps i esforç des de tots els àmbits”, ha explicat. Ha reivindicat que el debat públic és un espai vital per desenvolupar aquestes noves perspectives crítiques i que no hauria de costar tant d’ocupar.

Mirada al futur i un debat crític: reptes per a la seva transformació

Històricament, el discurs predominant patriarcalista ha produït una forta estigmatització de la menstruació. En les societats occidentals, la menstruació s'ha lligat a la brutícia, al tabú i l'estigma. Els cossos que menstruen s’han relacionat amb el fàstic cap a la sang menstrual i s'han utilitzat per justificar convencions i accions socials. En aquest sentit, Miren Guilló Arakistain, antropòloga i doctora en estudis feministes i de gènere, ha remarcat la importància de conèixer i entendre els ancoratges del nostre passat: “les visions actuals no tenen aquesta perspectiva tant patologitzant, però encara es tendeix a universalitzar i invisibilitzar la variabilitat biològica o social, sense tenir en compte factors socioculturals”.

D’altra banda, Paloma Alma, emprenedora i escriptora i fundadora de CYCLO Menstruación Sostenible, ha celebrat la llei impulsada aquest any que proposa la baixa laboral per dolors menstruals i que és una de les principals novetats de la llei de l'avortament: "que això no es discutís abans és un clar reflex de la invisibilització de la menstruació en els àmbits laborals, com si les dones treballadores no menstruessin!".


23/11/2022 09:46:42

UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...