Concentració a la UAB com a rebuig al professor condemnat per assetjament sexual

La Comunitat UAB manifesta el seu rebuig a l’assetjament sexual en el campus i demana més mesures preventives contra les violències masclistes


17/03/2023 18:00 · Per Informatius



Centenars d'estudiants s'han reunit aquest dimecres davant la Facultat de Ciències per manifestar el rebuig al professor condemnat per assetjament sexual a una doctoranda, així com a la gestió del cas que s'ha fet des de la Universitat. La concentració, convocada per l’Assemblea de Ciències i Biociències, ha comptat també amb el suport de docents i treballadores de la UAB.

Abans, les estudiants havien empaperat la universitat amb la foto del docent condemnat, acompanyada de consignes com "Professor assetjador" i "No ets benvingut a aquesta universitat. Els teus crims no quedaran impunes", així com un codi QR d’accés a la notícia de elDiario.es, la qual va donar a conèixer el cas a l’opinió pública.

Segons revelava aquest diari el dimarts, l’Audiència Provincial de Barcelona va ratificar el passat febrer la condemna d’un any i mig de presó i nou d’inhabilitació al catedràtic de física Àlvar Sánchez per un delicte d’assetjament sexual en l’àmbit de la funció pública. D’acord amb la sentència, a la qual ha tingut accés el mateix diari, els fets van començar el 2016 quan el catedràtic va començar a assetjar una estudiant de doctorat, i es van allargar durant dos anys, fins que l’estudiant va denunciar el cas a l’Observatori d’Igualtat de la UAB. També d’acord amb les investigacions del diari, el professor hauria continuat exercint les seves tasques fins al mateix dimarts, quan la universitat l’ha acabat apartant de les aules com a mesura cautelar.

En un primer comunicat oficial, el rector de la UAB, Javier Lafuente, va informar que la universitat va rebre la notificació formal de la condemna el dilluns, dia 13, i que només a partir d’aquell moment es va poder reobrir l’expedient disciplinari que va quedar en suspens des de l’any 2019 quan el cas va passar a judici. Així mateix, el comunicat afirma que la UAB va fer “un acompanyament ferm i decidit a la víctima i n'ha evitat en tot moment la revictimització treballant sempre en el marc de la legalitat vigent per no obstaculitzar ni perjudicar el procés penal obert”, d'acord amb el Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista. Un missatge que també ha reafirmat el rector en un correu als alumnes i on ha instat als governs a revisar les lleis que permetin agilitzar aquests processos. 

Arran d’aquest cas, la responsable d'Igualtat de la Facultat de Ciències, Gemma Garcia, va presentar la seva dimissió del càrrec, al·legant una "total pèrdua de confiança" amb l'actual equip de Govern de la universitat. Argument que també compartia el director del Departament de Física de la UAB en una carta al rector on, també segons elDiario.es, acusa el rectorat d'ignorar les queixes sobre aquest catedràtic.

Aquest dijous, el Consell de Govern de la UAB ha emès una nova Declaració Institucional, per la qual manifesta el seu rebuig a qualsevol violència masclista “i, concretament, vol condemnar l’assetjament dut a terme pel professor Àlvar Sánchez del 2016 al 2018”. Alhora, la Secretaria General de la UAB ha informat la comunitat universitària sobre l'altre expedient disciplinari, contra un professor de la Facultat de Filosofia i Lletres. En aquest cas, l’expedient s’ha tancat amb una resolució definitiva del rector, per la qual s’adopta la sanció “d’un any i dos mesos de suspensió de funcions per fer prevaldre la seva condició d’empleat públic per obtenir un benefici indegut i per abús d’autoritat en l’exercici d’un càrrec”. D’acord amb el diari Ara, el sancionat és el professor de filologia espanyola Ángel Gallego.

Avui l’equip de Govern ha convocat una roda de premsa en la qual ha reconegut que podrien ser més àgils en les actuacions, però que els protocols que s'estan aplicant per prevenir l'assetjament sexual estan actualitzats, concretament, es van revisar per última vegada el passat mes de desembre. Tanmateix, representants d’entitats estudiantils demanen al rectorat que es revisin els protocols i més mesures preventives per combatre les violències masclistes.

Davant d'aquests fets, i els succeïts fa unes setmanes a la Universitat Pompeu Fabra quan també revelava elDiario.es, les xarxes ha començat a popularitzar-se el moviment @MeTooUAB amb l'objectiu de convertir-se en una bústia de consultes, dubtes i suport. 



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...