El dia internacional contra la SIDA se celebra sota l’ombra de la COVID

Les entitats contra el VIH denuncien les desigualtats que pateixen les persones infectades


01/12/2021 18:09 · Per Informatius



Des de 1988 cada primer de desembre es commemora la lluita contra la infecció per VIH, que ha quedat relegat a segona plana a causa de la pandèmia de la COVID-19, però que segueix molt present actualment. El dia de la lluita contra la SIDA és el primer dia mundial que es va dedicar a la salut, i des de fa trenta-tres anys l'organització ONUSIDA s'encarrega d'ajudar en la investigació d'una cura i en portar el tractament actual arreu del món. El lema d'aquest any és: "Posar fi a les desigualtats. Posar fi a la sida. Posar fi a les pandèmies".

El primer diagnòstic de la malaltia en tota la història va ser l'1 de desembre de 1981, motiu pel qual es commemora avui aquesta causa. Des del seu descobriment, la infecció per aquest virus ha deixat més de 36 milions de morts i 79 milions d'infectats arreu del món.

Aquest any ONUSIDA vol donar èmfasi a les encara existents discriminacions i desigualtats socials que pateixen les persones amb SIDA. Exigeixen mesures per acabar amb les desigualtats, la malaltia i les pandèmies.

La pandèmia de la COVID ha desviat recursos cap a la recerca i investigació contra el VIH, retardant assajos clínics i tractaments prèviament planejats. Però això no ha frenat els avenços en el seu tractament.

"La gent podrà escollir entre prendre's la pastilla un cop al dia cada dia de la setmana o injeccions que s'administraran cada dos mesos" comentava Santiago Moreno, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Ramón y Cajal, referint-se als possibles cursos de tractament dels que disposaran els malalts a partir de l'any vinent. Afegia, però, que la cura i la vacuna per a la malaltia encara hauran d'esperar.

També compareixia aquest matí Carolina Darias, ministra de Sanitat, en l'acte celebrat en commemoració a aquest dia. En el seu discurs ha reafirmat el compromís de l'Estat amb la lluita contra la malaltia, unint-se a l'objectiu internacional d'acabar amb el Virus d'Immunodeficiència Humana l'any 2030. "Estendrem des de ja l'accés a la PrEP a qualsevol persona vulnerable al VIH, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere", afirmava la ministra, qui també ha anunciat la prescripció del fàrmac a partir dels setze anys. L'ampliació produirà una expansió en la profilaxi preexposició, permetent l'accés a la PrEP a més gent, tot per augmentar la protecció contra el virus.

El treball de conscienciació sobre la SIDA no ha de parar. Tractar de tabú aquests temes no fa més que provocar desinformació entre la població i fa créixer l'estigmatització i les desigualtats derivades. El 26% dels casos diagnosticats l'any 2019 eren en joves d'entre 20 i 29 anys i, el 46% van ser diagnòstics tardans.



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...