Com s’informen els joves?

Confien els joves en els mitjans de comunicació? I en les xarxes? Quines fan servir per informar-se? Comproven la informació que reben?


19/01/2022 15:17 · Per Producció Periodística Multiplataforma



Bello Serrano, Àlex / Calaff Planas, Àlex


Les xarxes socials i l’entorn digital s’han convertit en grans oportunitats pels mitjans de comunicació. Actualment, tal com mostra l’estudi Media Navigator 202 realitzat per Kantar, les xarxes són el canal principal per on s’informen els joves. El document recull l’opinió de joves entre 16 i 24 anys dels principals països europeus com França o Itàlia, entre molts d’altres. Espanya també està inclòs. 

CONSUM D'INFORMACIÓ EN JOVES de Alex Bello Serrano

D’altra banda, la televisió ha deixat de ser el principal canal que fa servir la població per informar-se, almenys la més jove. La immediatesa que ofereixen les xarxes, impossible d’igualar;: la capacitat d’adaptar el contingut i fer-lo més breu, i la proximitat que ofereix entre consumidors i periodistes/mitjans, són alguns dels factors pels quals s’ha donat aquesta situació. També constata que els joves s’informen abans a través d’amics i familiars que per mitjans web. 

Un altre fet inqüestionable que ajuda a explicar aquesta situació és l’ús massiu que fan dels smartphones. L’article publicat a Wiko l’any 2019 d’un fragment del ‘'I Observatorio de la Generación Z a través del smartphone', presenta que els joves espanyols d’entre 18 i 24 anys passen més de 5 hores al dia fent servir el telèfon mòbil. D’aquesta manera, els és molt còmode consumir informació, no han de fer cap esforç. A més, el 98,62% d’ells compta amb perfils a xarxes socials. 

Amb dades comptabilitzades fins gener de 2021, a Espanya la més utilitzada va ser Whatsapp, per un 89,5% dels usuaris d'entre 16 i 64 anys, seguida de YouTube (89,3%) i Facebook (79,2%), segons l'estudi Digital 2021, realitzat per We Are Social amb la col·laboració de Hootsuite. 

Xarxes socials més utilitzades a Espanya de Àlex Calaff Planas

 

Tanmateix, és important destacar la presència de Tik TokEs tracta d’una aplicació creada l'any 2016 que va arrasar en descàrregues a la Xina. A poc a poc, va anar penetrant en altres països del món. Al gener de 2021ja es va posicionar com la sisena aplicació més usada a Espanya. 

Segons un article publicat a Blog Digimind, que fa referència a unes dades publicades per Reason Why From HypeAuditor, es posiciona com una de les plataformes preferides dels joves i una gran oportunitat pels mitjans tradicionals i els periodistes d'arribar a un públic que cada cop està més allunyat dels mitjans convencionals. Cada cop són més els professionals de la informació que decideixen crear contingut a l'aplicació com ElMundo, Antena3 o Catalunya Ràdio.

 

Tik Tok: consum a Espanya de Àlex Calaff Planas

Però els joves encara confien en els mitjans de comunicació? Fan servir les xarxes socials només per comoditat? O confien en la informació que reben a través d'aquestes? 

La confiança en els mitjans de comunicació en general ha entrat en una dinàmica descendent en els últims anys. L'any 2018, Pew Research Center presentava un informe on assegurava que els joves espanyols d'entre 18 i 29 anys no confiaven en els mitjans. A la següent infografia es presenten resultats extrets d'una enquesta pròpia en què s'han recollit 125 respostes de joves d’entre 16 i 25 anys, precisament analitzant la relació de confiança que tenen en els mitjans i en les xarxes socials. 

 

Grau de confiança: mitjans vs xarxes de Àlex Calaff Planas

Els enquestats per UAB Mèdia confien més en les xarxes (25’6%) que en els mitjans de (24%). Tot i que les dades són similars, 9 dels nostres enquestats desconfien totalment dels mitjans de comunicació, tot i  això, el grau de desconfiança és una mica més elevat pel que fa a les xarxes social (28’8%).   

En primera instància, però, no són dades força concloents. Doncs, alhora que confien més en les xarxes socials, tanmateix hi desconfien. Per poder extreure millors conclusions, s'ha analitzat la freqüència amb què comproven les informacions que reben, tant dels mitjans de comunicació com de les xarxes socials. 

Freqüència amb la que els joves contrasten informació de Àlex Calaff Planas

De totes maneres, en aquesta qüestió no s'ha donat l'equilibri que existia en qüestions de confiança. Clarament, revisen molt més les informacions que reben de xarxes socials (52,8%), que la que reben a través dels mitjans (31,2%). Concretament, 17 de 125 enquestats revisen totes les informacions que reben per xarxes. Pel que fa als mitjans, situació força diferent, pràcticament la meitat (48,8%) no contrasten quasi mai les informacions que reben dels mitjans. 

Així doncs, i amb aquestes dades sobre la mà, es pot entendre que encara existeix certa confiança en els mitjans de comunicació. Per una banda, els resultats mostraven que la confiança era major en les xarxes, que, a més, són el canal principal pel qual els joves s'informen. Però, a l'hora de la veritat, les informacions que verifiquen més sovint són les de les xarxes socials, i amb molta diferència, atorgant una confiança, que a priori no existia, en els mitjans tradicionals. En la VIII edició del Digital News Report Espanya 2021 es presentava que durant la pandèmia, la meitat de la població es preocupava per la informació que rebien a través de xarxes socials i missatgeria instantània. És possible que el context d’infoxicació i desinformació que amenaça  la indústria de la comunicació actual ajuda a entendre aquests resultats. 


UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...