Aragonès arriba a un acord d'última hora amb els comuns per tramitar els pressupostos al Parlament

Des de Junts consideren que l'acord amb els comuns és un fracàs de l'independentisme i demanen una reunió d'urgència a Esquerra


22/11/2021 17:20 · Per Marc Margarit Macizo

Jéssica Albiach i Pere Aragonès al Parlament (Europa Press)


Els pressupostos de la Generalitat del 2022 superaran el ple de tramitació avui al Parlament gràcies a l'acord amb En Comú Podem, que Esquerra Republicana ha aconseguit a canvi del suport d'ERC Barcelona als comptes municipals d'Ada Colau.

El diputat al Parlament i líder del grup municipal d'Esquerra Ernest Maragall ha confirmat avui en roda de premsa que permetran tirar endavant els pressupostos de la ciutat no per convicció, sinó per tal que es poguessin aprovar els de la Generalitat. Maragall va expressar efusivament la seva oposició als pressupostos d'Ada Colau la setmana passada a SER Catalunya i avui al Parlament ha justificat aquesta rectificació com un acte de servei a l'"interès general del país".

Per la seva banda els comuns titllen el pacte com a "preacord" i s'emplacen a continuar negociant amb Esquerra per tal d'aprovar els comptes després de la tramitació parlamentària, dintre d'un mes. Entre les concessions del govern als comuns es troben 1.000 milions en partides d'habitatge, una ampliació en els recursos atorgats a les Formacions Professionals i modificacions en el 112 i en el 061. També volen incorporar l'ús de càmeres en els fusells de FOAM dels Mossos d'Esquadra.

Però l'acord amb Jéssica Albiach ha tensat encara més la relació d'Esquerra amb els socis de govern. Des de Junts per Catalunya consideren que Aragonès amb el pacte amb els comuns no ha respectat "el mandat del 52%" de vot independentista que el va portar al Palau de la Generalitat. Així ho ha expressat aquest matí també Elsa Artadi en roda de premsa. També ha avançat que Junts demanarà una reunió "d'urgència" a ERC per tal d'assessorar la "nova situació política" que, segons Artadi, se'n deriva del preacord amb el partit d'Ada Colau i quin recorregut nacional té la legislatura.

Pere Aragonès també ha declarat davant els mitjans per lloar els comptes pel 2022 i consdiera que el govern "ha d'estar per sobre" de les posicions a curt termini dels diversos partits, en referència a la CUP.

Un cop iniciat el ple de tramitació al Parlament a les 14:00, el conseller d'Economia Jaume Giró, membre de Junts, ha pujat al faristol de la cambra per defensar els seus comptes, i tot i "celebrar" que superessin la tramitació, lamentava que aquesta s'aconseguís amb En Comú Podem en lloc d'amb la CUP.UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...