Espanya, Portugal i França aposten per una alternativa al Midcat: el nou Corredor Verd

Els tres països mediterranis han consensuat substituir aquest projecte de gasoducte per un conducte submarí que unirà Barcelona i Marsella


21/10/2022 11:39 · Per Alba Jimenez

Pedro Sánchez, Emmanuel Macron i António Costa durant una reunió a Brussel·les. Font: RTVE.es


Sembla que els problemes d'aïllament energètic de la península Ibèrica tenen els dies comptats. Els governs de Portugal, França i Espanya, durant una reunió a Brussel·les aquest dijous, han decidit abandonar definitivament el projecte del Midcat, que consistia en un gasoducte que connectaria Espanya amb França a través dels Pirineus catalans. Les obres es van iniciar l'any 2010, però nou anys després la construcció de la infraestructura va quedar paralitzada i oficialment el projecte ha estat cancel·lat. 

La seva alternativa es tradueix en el Corredor Verd, un tub submarí que comunicarà Barcelona amb Marsella, i permetrà transportar tant hidrogen verd com gas natural durant el període que duri la transició energètica, així com altres gasos renovables. Els detalls d’aquest futur canal es concretaran els pròxims dies 8 i 9 de desembre en la Cimera Euromediterrània (enguany amb seu a Alacant) on es trobaran els dirigents de nou països europeus.

Pedro Sánchez, en les seves declaracions, assegura que a l’Euromed continuaran treballant per tal de donar resposta a tres factors fonamentals: terminis per a la inversió, repartiment de despeses i volum de recursos econòmics per “convertir en realitat una demanda que des d’Espanya fa anys que se sol·licita a França”.  

Emmanuel Macron era l’únic detractor del pla, però ha cedit davant la pressió exercida per Portugal, Espanya i també Alemanya, un dels principals estats interessats en l’execució de projecte. I és que la proposta arriba en un context de crisi energètica europea, a causa dels talls de subministrament i augment de preus a conseqüència del conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia.  

Així doncs, el president espanyol afirma que l’acord per a crear el Corredor Verd s’ha basat en tres aspectes. El primer, la coherència amb la transició ecològica gràcies a fonts d’energia netes. El segon, que sigui un avenç per a trencar amb la dependència energètica de Rússia i com a gest de solidaritat amb els veïns europeus afectats pels talls. En darrer terme, es pretén que les interconnexions tinguin un caràcter dual. És a dir, no només abastar amb gasos renovables, sinó també garantir una xarxa d’interconnexions elèctriques amb França a través del Golf de Biscaia. 

 



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...