La importància de referents femenins dins l’esport

El futbol femení ha aconseguit una especial rellevància en els darrers mesos, en gran part gràcies a figures com la de l'Alexia Putellas


26/10/2022 10:21 · Per Producció Periodística Multiplataforma

Font: FCBarcelona.es


En els darrers mesos, el futbol femení ha aconseguit una especial rellevància en gran part gràcies a figures com la de l'Alexia Putellas, la futbolista del FCB Femení que ha aconseguit guanyar per segon cop consecutiu la Pilota d'Or. Sent la primera jugadora al món que obté aquest premi de manera consecutiva i la primera esportista espanyola, s'ha convertit en tot un referent pel que fa a l'esport femení.

Aquests passats mesos de març i abril del 2022, el futbol femení també va batre rècords. En el partit de Champions entre les blaugranes i les del Real Madrid quan van omplir el Camp Nou, amb 91.553 aficionats. Un número que es va tornar a superar un mes després, amb el partit de semifinals entre el Barça i el Wolfsburg, amb 91.648 espectadors. Ambdós partits van batre el rècord mundial d'assistència a un partit de futbol femení. L’Emma Flores, una de les assistents al partit Barça-Real Madrid remarca l’increïble ambient del partit, “semblava un clàssic masculí”.

La María Pérez, actual jugadora de la filial FCB Femení i estudiant d'enginyeria a la UAB, creu que el futbol femení cada cop té més visibilitat i es veuen més notícies als diferents mitjans de comunicació, on sobretot sonen els noms de les jugadores més importants, com el de l'Alexia. Una jugadora que ha fet créixer el futbol femení en l'àmbit nacional i europeu, i que s’ha convertit en tot un referent. Segons indica la María, aquest darrer any s'ha reflectit molt amb el nombre d'aficionats que veien els partits.

Tenir aquests referents també ha fet que més noies s’interessin en l’esport, fet que es reflecteix en un increment del nombre de dones esportistes federades a Espanya en els darrers anys.  

 

Pel que fa al paper dels mitjans de comunicació tradicionals, segons un informe de Barlovento Comunicación, des que va començar el mesurament d'audiències a la televisió fins a l'estiu de 2019, l'esport femení ha representat únicament un 2% de les emissions esportives. La María Pérez explica que en el darrer any les jugadores s'han vist més representades i el tracte és menys sexista i discriminatori i més equitatiu que abans. La futbolista blaugrana remarca el fet que, per exemple, cadenes amb gran audiència, com és La 1 retransmetés aquest estiu els partits de l'Eurocopa Femenina, on el partit de la Selecció Espanyola contra Alemanya va aconseguir reunir a gairebé un milió i mig d’espectadors.

La secretaria general de la Asociación Mujeres en el Deporte Profesional, Pilar Calvo, remarca, però que encara que aquesta representació als mitjans ha millorat, moltes competicions d’esport femení es poden seguir en línia, però no s’anuncien en cap mitjà, per la qual cosa la majoria de gent no coneixen la seva existència.

En conclusió, l’interès en el futbol femení ha crescut de manera exponencial en els darrers mesos, quelcom que es reflecteix en el nombre d’assistents als partits, una major representació als mitjans o el tractament de les notícies. A més, pel que fa al futbol femení, aquest any la plataforma en continu DAZN ha adquirit els drets televisius de la Primera Divisió Femenina.  Per tant, assoliments com el de l’Alexia Putellas o el rècord mundial d’assistència han posat el futbol femení en el focus mediàtic.

 

Gisela Guerra


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...