El Govern presenta una iniciativa legislativa per reformar el delicte de sedició  

La proposició de llei reduirà la condemna a un màxim de cinc anys en els casos més greus


11/11/2022 18:11 · Per InformatiusNoemí Barcelona.

Pedro Sánchez ha anunciat, aquest dijous 10 de novembre, en una entrevista a La Sexta, que els grups del PSOE i Unides Podem presentaran una iniciativa legislativa aquest divendres en el Congrés per substituir el delicte de sedició per un delicte de "desordres públics agreujats".  

El president ha defensat la modificació dient que serà una “substitució” del delicte per tal de fer-lo “més o menys homologable” a les legislacions de les democràcies principals europees, també perquè les penes “siguin equiparables a les que hi ha en aquests països”. Sánchez ha afirmat que aquest canvi no respon a les peticions d’Esquerra, sinó que era un canvi que s’havia de dur a terme. A més, ha afegit que “sembla que en les últimes setmanes hi ha diferents grups que hi estan disposats” i ha apuntat que els independentistes demanaven l'amnistia, no una reforma del Codi Penal 

 

 

Alguns dels advocats defensors han afirmat que serà un canvi complicat i que esperen veure amb detall la reforma dels articles afectats.  

Actualment, la pena de sedició està penada amb un màxim de 15 anys de presó; però, amb la modificació del Codi Penal i la substitució de l’actual delicte de sedició per un delicte de “desordres públics agreujats”, la condemna passaria a ser d’un màxim de cinc anys. 

La reforma pactada entre els grups afavoreix als condemnats pel delicte de sedició Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Josep Rull i Carme Forcadell, amb condemnes d’entre els 9 i 11 anys i mig de presó. Pel que fa a les exiliades, Clara Ponsatí i Marta Rovira, només podrien ser demandades per desordres públics.  

Tanmateix, els polítics Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa es veuen en una situació més complexa. En haver estat condemnats per sedició i per un delicte de malversació els seus càrrecs hauran de ser desglossats en dos delictes: malversació i desordres públics agreujats.  

Amb aquesta reforma, els delictes de l’1 d’octubre considerats fins ara de sedició podrien prescriure en haver passat més de cinc anys.  

 


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...