El Suprem colpeja la immersió lingüística a Catalunya


Cambray tranquil·litza als centres educatius: «Han de seguir treballant com fins ara»


23/11/2021 18:56 · Per Marc Margarit Macizo

Els consellers Gonzàlez-Cambray i Garriga en roda de premsa (@govern)


El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que establia una quota de 25% de castellà en les aules. Les escoles catalanes hauran de canviar els seus projectes lingüístics per adaptar-se a la sentència, ara ferma, del TSJC, sempre que el ministeri d'Educació, qui va portar l'assumpte als tribunals inicialment, demani la seva aplicació. Quan va iniciar-se el procés judicial el departament estava en mans del Partit Popular i ara cal veure si Pilar Alegría, actual ministra d'Educació, insta a l'execució de la sentència.

La decisió del Suprem l'ha avançat el conseller d'Educació Josep Gonzàlez-Cambray en roda de premsa, on ha denunciat que la sentència és "un greu atac als fonaments d'escola catalana perpetrat per un tribunal allunyat de la realitat sociolingüística dels centres educatius". Cambray ha volgut tranquil·litzar a les escoles i els ha indicat que "han de seguir treballant com fins ara i no han de fer cap canvi en els seus projectes lingüístics" i els ha assegurat que compten amb tot el suport de la conselleria d'Educació. També considera que "defensar" i "impulsar" el català és defensar i fer avançar el país.

El conseller d'Educació ha aprofitat per remarcar que no creu que l'ensenyament lingüístic sigui una qüestió "de percentatges" i ha recordat que al llarg dels anys només 80 famílies a tota Catalunya han demanat l'ampliació del castellà a les aules. Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha valorat la sentència com un "atac al model d'immersió lingüística" i ha afirmat que el català és una prioritat pel govern de la Generalitat. També ha explicat que la defensa del català és un esforç interdepartamental de l'executiu autonòmic i ha avançat que aquest vespre se celebrarà una cimera entre el govern i les entitats de defensa de la llengua per actuar de forma conjunta davant la sentència.


UABtvUABplay UABmèdiaUABmèdia UABràdioUABràdio OpcionsOpcions