La guerra de l'streaming: l'usuari sempre surt perjudicat

En un moment en què ens trobem amb una sobreoferta massiva de plataformes VOD, els consumidors són qui s'emporten la pitjor part


01/12/2022 14:55 · Per Asier Chaves



“No hi haurà publicitat a Netflix. Punt”. Amb aquesta contundència ho afirmava el 2015 el cofundador i CEO de Netflix, Reed Hastings. No obstant això, l'entrada en el mercat de nous competidors ha fet que tant aquells serveis que ja estaven establerts com els de recent aparició es vegin obligats a replantejar-se el seu model de negoci, renunciant a tot allò que en el seu moment donaven per fet, de manera que el principal perjudicat, segurament, acabarà sent el consumidor.

El principal objectiu és crear un model més rendible, abandonant elements característics fins ara com són una inversió pràcticament sense límits, l'absència de publicitat o la possibilitat d'utilitzar un mateix compte per part de més d'una persona. El primer pas, doncs, per a generar beneficis és reduir costos, sobretot en el desenvolupament de contingut original, cosa que, indubtablement, comporta una reducció significativa també en la qualitat de les produccions, amb paralització de projectes o, fins i tot, la cancel·lació de sèries que deixen al consumidor sense conèixer el final.

En el mateix àmbit ens trobem també amb la multitud de refregits que veiem en l'actualitat, on el predomini de reboots, preqüeles, seqüeles i spin-off es converteix en una aposta cada vegada més sobre segur, on s'aprecia una tendència creixent cap a beneficiar a aquells projectes i franquícies que el públic ja coneix i, per tant, són més fàcils de vendre amb un esforç menor i, per sobre de tot, amb molt menys risc.

D'altra banda, la inserció de publicitat en els continguts, amb Netflix i Disney+ creant nous plans més barats amb uns minuts d'anuncis per cada hora de visualització, ha acabat amb un dels principals avantatges que tenien els serveis de streaming, que des del primer dia van posar com un dels seus grans baluards el fet de no disposar d'interrupcions en els seus continguts, a diferència del model de televisió tradicional. No obstant això, aquesta decisió és extremadament molesta per als usuaris. De fet, l'Associació Espanyola d'Anunciants ja avisa que, si no es tracta d'una publicitat adequada al format, rellevant, no intrusiva i amb resposta als objectius de campanya, els consumidors estaran prou molestos per a plantejar-se deixar la plataforma.

Finalment, el bloqueig massiu als comptes compartits que pretén fer Netflix, amb el seu corresponent augment de preu en cas de voler mantenir-les, i al qual és més que probable que se sumin altres serveis en un futur pròxim, no és sinó un pal a les rodes dels seus propis interessos. Existeix la possibilitat que aquestes limitacions acabin convertint-se en el detonant perquè molts subscriptors decideixin subscriure's a la seva plataforma només aquells mesos en què s'estreni contingut que els interessi, aconseguint l'efecte contrari al que pretén.



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...