Un estudi de l'Autònoma revela que l'aterratge de la sonda Viking 1 a Mart va ser sobre els sediments d'un antic megatsunami

El Departament de Geologia de la UAB ha tingut l'oportunitat de participar en un estudi internacional


02/12/2022 13:08 · Per Gerard SarriCom a representants de la UAB, l'investigador del Planetary Science Institute (els EUA) i investigador María Zambrano a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). J. Alexis P. Rodríguez, i l'investigador del departament de Geologia de la UAB, Mario Zarroca, van tenir l'oportunitat de participar en el projecte juntament amb el Planetary Science Institute i el centre de recerca Ames de la NASA.

L'article de recerca s'ha publicat a la revista científica Scientific Reports. En aquest, es parla de la identificació d’un cràter oceànic i es mostren simulacions de l’onada generada per l’impacte de l’asteroide. L’estudi mostra un nou paradigma per als descobriments que va fer la primera sonda que va operar amb èxit a Mart (Viking 1). Uns descobriments que permetran estudiar i ampliar les característiques de nous terrenys i aprofundir en les condicions d’habitabilitat del planeta vermell.

La investigació demostra que l’aterratge de la Viking 1 sí que va ser en el lloc correcte per fer l'anàlisi i els pertinents experiments per buscar vida en el sòl de Mart. El què permet dir que el lloc on va aterrar la sonda és correcte, és l’estudi d’un megatsunami originat per un asteroide d’entre 3 i 9 quilòmetres que va impactar en un oceà poc profund i que va originar unes planes rocoses.

Els resultats d’aquest estudi es basen en la identificació d’un cràter marí i en simulacions de l’onada del tsunami. La investigació mostra que aquesta onada cobreix la zona on la sonda Viking 1 va aterrar. L’estudi també inclou imatges d’alta resolució, on es veuen les zones afectades per aquest tsunami, tant a la zona d’aterratge com a la zona propera aquesta. 


Podeu consultar l’estudi complet aquí.

 UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...