«Abracadabra», un record idealitzat

Pont Aeri, una memòria que perdura al llarg del temps


11/01/2023 15:01 · Per Arnau Niño



Qui no recorda mai haver acabat una festa major o nit de discoteca cantant a ple pulmó "Abracadabra", el mític Flying Free de Pont aeri. Aquest hit que data del 1999, s’ha acabat convertint en un himne per a molts, però d'on ve aquesta cançó? Quin és el seu origen?

 

Cartell de Pont Aeri

 

La gent més gran ho té molt clar aquest tema ve de Pont Aeri, la mítica discoteca d'electró, meca del makinote i del techno dels anys 90 i dels 2000. La més recordada és la que es troba arribant a Manresa, ja sigui en cotxe o tren, es pot veure l'emblemàtic cartell del pàrquing. Però els més joves molt sovint no ho tenen tan clar. En poques paraules Pont Aeri van ser unes discoteques de Manresa, Terrassa i una darrera prop d'Igualada, que van obrir entre el 1991 i el 2002, sent la de Manresa la més icònica. Van aconseguir que Catalunya fos, durant un temps, una de les capitals més importants del techno i makinote al món, juntament amb altres llocs com Berlín o Detroit. Gent d'arreu d'Europa venia per gaudir una nit de música amb els millors Dj's d'aquella època. 
 

Entrada de Pont Aeri


Però no tot era tan maco com alguns ho recorden, durant la dècada dels 90 el moviment dels skinheads era molt fort. La joventut d'aquells anys era radicalment diferent a les anteriors; es va passar de la generació hippie (que recordem pels grans festivals com el de Woodstock 69) on la base de tot era l'amor, el respecte i l'acceptació. A una generació molt més agressiva i radical. Els adolescents dels 90 eren el contrari que els del 60 (un exemple molt clar, va ser la tragèdia de Woodstock 99, que tot i voler ser com el del 69 va acabar sent un gran desastre). Aquells joves ja no volien fer una revolució pacífica i tranquil·la, sinó que no dubtaven a utilitzar la violència. Això és el que va passar a Pont Aeri, al principi era una discoteca referent en el makinote i el techno, però ràpidament a causa del desconeixement, el poc control i les ganes d'experimentació, els joves van començar a consumir drogues. Diversos testimonis d'aquelles nits, expliquen com no hi havia cap mena de control, tothom prenia de tot i consumien qualsevol cosa que trobessin, o poguessin comprar. Com és habitual, es va crear una economia seguint la llei d'oferta i demanda, i al cap de poc temps, els skinheads es trobaven a la porta de la discoteca gestionant el negoci i imposant la seva pròpia llei. En aquells anys era normal consumir tot tipus de droga, però al mateix temps, els skinheads controlaven que el que compressis fos dels seus contactes i si no ho era, acabava amb baralles. 
 
Aquest descontrol va acabar provocant moltes morts per sobredosis o baralles, així, molta gent recorda casos de joves que fugien corrents de les baralles i acabaven morint atropellats a l'actual C-55. 
 

Entrada des de l'interior de Pont Aeri


Però no tot va ser negatiu, va ser una època d'or per una nova indústria musical, la del techno i el makinote, que gràcies a locals com Pont Aeri van aconseguir crear cançons que ara es recorden com a himnes. Fins i tot, es va demostrar que Catalunya podia ser la referent d'un estil de música internacional. I tot i el costat fosc que va tenir, tothom en té un bon record permetent que joves de tot arreu s'ajuntessin amb una passió, la música electrònica. 

 

Pista de ball de Pont AeriInterior de Pont Aeri

 
A dia d'avui, el que queda de Pont Aeri és el mític cartell a l'arribada de Manresa i l'edifici, tot i que està abandonat. A més, des de fa uns anys hi ha un projecte per enderrocar l'edifici, ja que es troba en una zona amb 3 ecosistemes diferents, però per ara, no ha succeït. Actualment, els accessos estant tapiats, tot i que sovint es pot trobar algun forat que permet accedir al que queda d'aquella discoteca. Així doncs, és un edifici totalment destrossat i ple de grafitis. La discoteca ha sigut víctima de robatoris en els quals s'han endut tot el que tenia valor i si hi aneu trobareu els vestigis del que va ser el club que va fer ballar a milers de joves fins al 2001. Però, el més important que ens queda, és el record i la música que es va crear durant aquells anys, i el mític "Abracadabra" que tothom reconeix estant de festa. 

 

Vista general de l'interior de Pont AeriPart Superior de Pont AeriVista General de Pont Aeri



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...