El Govern exigeix a Castella i Lleó el compliment de la llei de l’avortament 

L’executiu ha demanat a PP i Vox que retirin la proposta per implantar el protocol sanitari sobre l’avortament, plantejat pel partit d’ultradreta 


17/01/2023 17:34 · Per Miquel Segalés

Font: Europa Press


El vicepresident de Vox a Castella i Lleó, Juan García Gallardo, va anunciar dijous passat que el seu govern obligaria a fer que els sanitaris oferissin a les dones, les quals sol·licitessin avortar, la possibilitat de sotmetre’s a una ecografia en 4D i a escoltar el batec del fetus. Una iniciativa desautoritzada pel PP 24 hores més tard, per considerar-ho coaccionador. 

A conseqüència de la proposta, el Ministeri de Sanitat va enviar ahir un requisit a la junta autonòmica, presidida per Alfonso Fernández Mañueco 

A la instància, l’òrgan del qual és ministra Carolina Darias, va exigir al govern autonòmic que fes un pas enrere i s’abstingués d’aplicar cap mesura que vulneri o menyspreï tot allò que s’ha establert en la normativa actual que regula l’avortament. En cas que es trobi en funció, que cessi immediatament qualsevol protocol, acord o comunicació pel que fa a indicacions, recomanacions o obligacions cap al personal a l’hora d’oferir o suggerir la realització de proves innecessàries des de l’àmbit sanitari. 

El to de la demanda és urgent i assenyala que si no rep resposta per part del govern autonòmic, el Govern central no descarta posar en marxa accions jurídiques addicionals. El requisit ha estat tancat posant l’enfocament en l’advertència i deixant clar que estudiarà, si escau, exercir altres accions. L’aplicació de les mesures anunciades per part de la junta autonòmica atendria a un trencament dels drets fonamentals, a més, del fet que s’extralimiten les competències que corresponen a Castella i Lleó. 

Aquest xoc ha acabat derivant en un conflicte dins la cúpula del govern de Castella i Lleó 

Mentre que el president autonòmic, Fernández Mañueco, va desautoritzar ahir les paraules del seu vicepresident: 

“No se obligara a los médicos a nada, no se obligara a las mujeres embarazadas a nada” 

Vox, tot i el rebuig de la iniciativa ha continuat insistint-hi, amenaçant aquest dimarts que si el seu soci incompleix l’acord sobre l’avortament, el partit d’Abascal marxarà del govern, segons ha declarat el seu secretari general, Ignacio Garriga: 

“Si no se cumplen los acuerdos tendremos que revisar si seguimos en el Gobierno” 

Qui també ha reaccionat a la iniciativa de Vox ha estat el líder del PP 

Alberto Núñez Feijoo ha assegurat que Vox no disposa de cap permís ni autoritat competencial per parlar sobre l’avortament a Castella i Lleó, i que, per aquest motiu, el govern autonòmic no mourà un dit per modificar el protocol. Tanmateix, ha limitat el seu rebuig i les discrepàncies del partit sobre la llei de l’avortament a què les dones entre 16 i 18 anys puguin interrompre el seu embaràs sense el consentiment dels seus progenitors. 

 UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...