El govern de Pere Aragonès i el PSC acorden els pressupostos de la Generalitat pel 2023


El Hard Rock, la modernització de l’aeroport i un document sobre les infraestructures que inclou la B-40 són les parts que formen l’acord


02/02/2023 17:22 · Per Miquel SegalésEl PSC i el govern de Pere Aragonès han assolit un acord de pressupostos de cara a aquest 2023 després de dies de negociacions, segons ha afirmat el grup socialista aquest dimecres. El pacte inclou un informe sobre grans infraestructures del qual formen part la B-40, el Hard Rock i la “modernització” de l’aeroport de Barcelona El Prat. 

Aquestes són tres iniciatives que els de Salvador Illa han requerit per validar els pressupostos. A més, l’acord està compost per diverses qüestions en apartats sobre el benestar econòmic, la societat del coneixement i aspectes troncals com l’educació, la salut o la preocupació pel canvi climàtic. 

Durant la presentació de l’acord, el portaveu socialista ha advertit que això no significa l’existència d’un acord de legislatura, afirmant que no serà un soci vitalici de l’executiu català. 

L’acord de pressupostos, cal destacar, que estarà tramitat en un temps ràpid de trenta-set dies. Segons el calendari de tramitació aprovat per la Mesa i la Junta de portaveus. Avui es posaran en marxa els tràmits reglamentaris pel debat i l’aprovació dels pressupostos, amb la posterior publicació al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOFC) i les primeres compareixences en comissió dels diferents consellers. 

Inversions en educació pública, concertada i privada 

En el context educatiu, l’acord incorpora augmentar les inversions pressupostàries per als concerts educatius en 39 milions d’euros al pressupost de l’any vigent.  

A més, s’ha pactat l’increment en 52,3 milions d’euros entorn del finançament de les llars d’infants a Catalunya per garantir la gratuïtat de l’I2 dels centres públics. D’aquests, 12,4 milions anirien dedicats a subvencionar les llars d’infants privades amb una dotació de 800 euros per alumne i curs. En el cas de famílies en risc d’exclusió social, s’hi sumarien 800 euros més.  

52 milions d’euros anirien assignats al desplegament del Pacte contra la Segregació Escolar. 

Reformar l’aeroport perquè esdevingui un “hub” 

L’executiu i el PSC han expressat respecte a la qüestió de l’aeroport, que al llarg del 2023 acordaran amb el Govern Espanyol, una comissió tècnica que faciliti tractar amb profunditat el nou model de l’aeroport que Catalunya requereix per convertir El Prat en un hub internacional. A més, s’ha pronosticat una inversió, fins al 2026, de 49 milions al Parc del Delta del Llobregat per reconvertir el territori en un espai bio-divers i natural. 

Referent a això, Salvador Illa ha subratllat la importància de l’acord per arribar a la conclusió que l’aeroport pugui guanyar en capacitat. 

Pacte per preparar la implementació del quart cinturó 

Respecte al fet de la ronda Nord, que ha estat un obstacle considerable últimament durant la negociació, socialistes i executiu han acordat efectuar, al llarg del primer trimestre de l’any, amb el Ministeri de Transports, el compromís d’acord i finançament que asseguri la posada en marxa del projecte. Aquest esborrany va acompanyat de la moció que el PSC va assegurar al Parlament la setmana passada i a la qual els republicans van sostenir per facilitar que els pressupostos es puguin negociar. 

El projecte Hard Rock avança amb bon ritme 

Per tot allò que comporta al projecte Hard Rock, l’acord assenyala que al llarg del 2023 es formalitzaran al 100% els processos relacionats amb la posada en marxa del projecte del Consorci Recreatiu i Turístic de Vila-Seca i Salou. Caldrà prèvia aprovació concloent del Pla de desenvolupament urbanístic, al llarg del primer semestre de l’any, i refermar la disponibilitat dels terrenys.  

Acord sobre Rodalies 

El tractat inclou acordar amb l’executiu nacional el model de traspàs de recursos econòmics “per a la coherent gestió dels serveis ferroviaris que siguin competència de la Generalitat”. I en aquest sentit es defineix específicament: la cessió de la titularitat de les infraestructures que puguin ser “desarrelades” de la Xarxa Ferroviària d’Interès General a Catalunya.  

Per altra part, es continuarà executant el Pla de Rodalies (fins al 2030) i el Govern es comprometrà a acordar amb Renfe els protocols d’actuació necessaris “per adquirir i millorar els trens” mentre la Generalitat no compti amb un operador particular per a assumir-ho, en referència a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. 

Que no inclou l’acord? 

Tot allò relacionat amb l’aturada a l’hora d’obrir les noves delegacions catalanes a l’exterior, com havia demanat el PSC, i tampoc a deturar el pla pilot sobre la renda garantida de ciutadania. 

 


UABtvUABplay UABmèdiaUABmèdia UABràdioUABràdio OpcionsOpcions