El cometa verd feia 50 mil anys que no passava prop de la Terra

El cometa C/2022 E3 (ZTF) va aconseguir el seu màxim de visibilitat la nit de l'1 de febrer


12/02/2023 18:04 · Per Malena Crespo

Imatge del cometa verd | Foto: Daniel Lozano, estudiant de Física a la UAB


El club d'astronomia de la Universitat Autònoma de Barcelona, AstroUAB, es va desplaçar fins a la Serra del Montsec a Àger (Lleida) el passat 1 de febrer per veure el cometa C/2022 E3 (ZTF).

Àger és la zona de Catalunya que té el millor cel nocturn. Està allunyat de les ciutats, amb poca contaminació lumínica, sense molts arbres ni muntanyes, el que ofereix una gran panoràmica del cel. L'Helena, estudiant de Física de la UAB ens explica que "l'albirament del planeta va ser preciós sobretot pel seu color verd i la cua, però alhora decebedor, perquè la setmana del punt àlgid del cometa va coincidir amb la forta lluentor de la lluna i el cel no es veia molt bé. Vam poder veure-ho amb un telescopi."

El cometa C/2022 E3 (ZTF) no té una òrbita periòdica. L'última vegada que va passar al costat de la Terra va ser fa 50 mil anys, en l'època neandertal. És a dir, que és possible que no torni a passar pel sistema solar, i si ho fes, seria d'aquí uns altres 50 mil anys. Aquest cometa és especial, ja que està compost principalment per carboni diatòmic que li dona aquest color verdós i el diferencia de la resta de cometes. Va ser descobert el març de 2022, per la Instal·lació Transitòria Zwicky.

Astrouab és un col·lectiu de l'Autònoma creat i enfocat per estudiants de física, encara que al cap dels anys s'ha anat unint estudiants de qualsevol carrera. Té com a finalitat fer sortides astronòmiques, muntar els telescopis i observar els estels, planetes i cometes, entre altres fenòmens còsmics.



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...