Càrregues antirreglamentàries contra els antifeixistes a l'acte de S'ha Acabat

L'entitat espanyolista promet il·legalitzar les entitats juvenils de l'esquerra independentista, mentre que el SEPC denuncia que la UAB permet la presència de l'extrema dreta al campus alhora que celebra el 25N


29/11/2021 12:00 · Per Roger Barcelona i PonsEl 25 de novembre sol ser un dia per prendre consciència sobre les violències contra les dones i treballar per erradicar-les. En aquesta línia, les assemblees estudiantils de la Universitat havien convocat diversos actes reivindicatius pel campus. Tot i això, l'acte més sonat de la jornada no era en contra de les violències masclistes, era "en defensa de la llibertat" i l'organitzava l'entitat espanyolista S'ha Acabat.

A les nou del matí ja hi ha uns centenars d’antifeixistes bloquejant el pas cap a la Sala de Cinema, al cantó nord de la plaça. Davant seu, una línia d’antiavalots dels Mossos els impedeix passar del túnel que fa l’edifici Àgora entre l’acadèmia de perruqueria i el local de la Fundació Autònoma Solidària. A l'accés posterior tot està tranquil malgrat els constants càntics dels manifestants contra l’acte. La comitiva de S’ha Acabat encara no ha arribat i només hi trobem agents de seguretat del campus, el dispositiu de Mossos i algun company de premsa. Comença a ploure.

Per contextualitzar la situació, el 6 d’octubre S’ha Acabat va muntar una carpa informativa per “denunciar la persecució de la llengua castellana a la universitat catalana”. L’acció va durar ben poc. Aviat va arribar un centenar d’estudiants antifeixistes que va fer caure la paradeta davant la impotència del servei de seguretat privada del campus, que no disposava dels mitjans suficients per mantenir la pau. Carlos Carrizosa, Nacho Martín Blanco (C’s) i Ignacio Garriga (Vox) van afanyar-se a abandonar el ple del Parlament per vindre a la Cívica i donar suport a l’entitat espanyolista davant dels mitjans. El mateix dia, l’associació va denunciar la permissivitat de la Universitat amb “aquests grups violents” i va anunciar que tornaria. El 20 de novembre convocava un acte “en defensa de la llibertat” el dia 25 a les 10:30 h a la Plaça Cívica. Realment, l’acte se celebrarà dins la Sala de Cinema segons l’acord entre l’entitat i el Vicerectorat d’Alumnat i Ocupabilitat “per tal d’evitar destorbar la docència i investigació que es desenvolupa en el centre”.

El dispositiu dels Mossos manté la línia dels manifestants a la vora de la Sala de Cinema
El dispositiu dels Mossos manté la línia dels manifestants a la vora de la Sala de Cinema

Quan passen pocs minuts de les deu els càntics s'intensifiquen i s’encenen dos pots de fum a la primera línia de manifestants. Els dos pots es converteixen en una desena i cauen rere la línia policial. Enmig del fum dens i la confusió, els antiavalots carreguen contra els manifestants de manera antireglamentària, segons es pot veure en vídeos publicats a les xarxes socials.

L'actuació dels Mossos d'Esquadra

Les actuacions dels Mossos d’Esquadra al campus de la UAB també fa temps que són motiu de polèmica. Aquest setembre, amb relació a les destrosses al campus derivades d’una macrobotellada, el rector, Javier Lafuente, deia a TV3 que la Policia no necessita la seua autorització per entrar. Si més no, el 2013 el llavors rector, Ferran Sancho, i el Departament d’Interior van signar un protocol que establia que qualsevol actuació dels Mossos d’Esquadra dins del campus de la UAB requereix la prèvia autorització del Rectorat, excepte en alguns supòsits de gran urgència molt concrets, on una comunicació immediata seria suficient. De fet, el 2019, S’ha Acabat va demanar que aquest protocol s’il·legalitzés quan, segons l’entitat, es va fer servir d’excusa per part dels Mossos per no actuar en una situació similar a la del 6 d’octubre.

Dijous passat, mentre que Alejandro Fernández (PP) qualificava l’operació policial d’irreprotxable, es van veure alguns cops de porra prohibits segons els protocols policials i alguns dels agents anaven sense el número d’identificació visible tot i l’obligació legal de portar-lo. No és el primer cop que el Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans denuncia fets similars.

Un dels Mossos de l'operatiu no porta visible cap número d'identificació
Un dels Mossos de l'operatiu no porta visible cap número d'identificació

En pocs minuts es dispersa el fum i els Mossos aturen la càrrega i recuperen la formació. Van arribant els primers assistents a l’acte i desfilen davant les càmeres dels mitjans. Parlen Júlia Calvet, presidenta de S’ha Acabat, i representants de Ciutadans, Vox, Partit Popular i Societat Civil Catalana. A un costat, Alberto Tarradas, diputat de Vox al Parlament, acompanyat de quatre nois, sosté una bandera espanyola i respon a les consignes dels antifeixistes —que segueixen des que s'ha aturat la càrrega— cridant “¡UAB, territorio nacional!”.

Alberto Tarradas (Vox), en primer pla i els braços creuats i quatre nois sostenen una bandera espanyola
Alberto Tarradas (Vox), en primer pla i els braços creuats i quatre nois sostenen una bandera espanyola

Més enrere, hi ha Jordi de la Fuente, exdirigent del partit neonazi MSR i exmilitant de PxC, el partit xenòfob de Josep Anglada. De la Fuente, que ara és secretari d’organització de Vox Barcelona i assessor d’Ignacio Garriga, té obertes dues causes als jutjats, la primera per la seua participació en l’assalt a un alberg on hi viuen menors migrants no acompanyats a El Masnou el 2019 i la segona per incitar a agressions cap a una activista antifeixista durant un míting de Vox a Nou Barris aquest febrer.

Jordi de la Fuente, lluint un pin amb la creu de Borgonya
Jordi de la Fuente, lluint un pin amb la creu de Borgonya

S'ha Acabat

La presència de S’ha Acabat ja fa temps que és un maldecap per als equips de govern de la UAB. Des que va començar la seua activitat a finals del 2018 amb la retirada de simbologia independentista del campus i paradetes informatives, els seus actes han estat boicotejats repetidament per grups estudiantils de l’esquerra independentista. Això els ha guanyat el suport dels partits espanyolistes, que els defensen per promoure la llibertat d’expressió i el pluralisme, a més de gaudir d’una gran cobertura mediàtica a escala estatal. Per l’altra banda, entitats com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) els han acusat de ser masclistes i provocadors, a més de portar nazis i feixistes al campus. En aquest cas critiquen sobretot el fet que el Rectorat permeti “un acte espanyolista, masclista i homòfob” i que es produeixin càrregues policials contra estudiants feministes que s’hi manifesten en contra mentre celebra el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb pancartes i piulades.

Un cartell diu “Fora Feixistes” des d'una finestra de l'edifici Àgora
Un cartell diu “Fora Feixistes” des d'una finestra de l'edifici Àgora

A tres quarts tocats d’onze, els convidats comencen a entrar a la Sala de Cinema i n’omplen la meitat de l’aforament. L’acte dura una mitja hora i, en sortir, Calvet pren un megàfon per enfrontar-se verbalment amb els antifeixistes: “Terroristas callejeros, [...] Arran, La Forja y todos los grupos, ¡os vamos a ilegalizar!” En rebuig, els antifeixistes pugen en volum amb càntics com “Pim, pam, pum, que no en quedi ni un” i “UAB antifeixista”, i a una finestra de l’edifici Àgora hi apareix un cartell “Fora feixistes”.

Els Mossos van desallotjant a poc a poc els assistents de l’acte pel muntacàrregues que baixa fins al pàrquing que hi ha sota la Plaça Cívica. A les dotze ja només hi quedem els agents i la premsa. Al cap d’una estona, el servei de seguretat del campus pren el relleu de la primera fila als antiavalots dels Mossos, que comencen a retrocedir. Els manifestants, que ja fa temps que dirigeixen els seus crits contra la policia, avancen i llancen objectes i sorra, però la seguretat privada atura el cop mentre els Mossos baixen les escales cap al pàrquing. En pocs minuts, els antifeixistes s'han fet seua la Cívica, no hi queden ni Mossos, ni membres de S'ha Acabat. Una militant puja a una escala, celebra triomfal haver "expulsat el feixisme de la Universitat" i convida tothom a assistir a l'acte que les Assemblees Feministes han convocat en reivindicació del Dia Internacional per a l'eliminació de la Violència contra les Dones. 

Els manifestants antifeixistes avancen a mesura que els Mossos retrocedeixen
Els manifestants antifeixistes avancen mentre els Mossos retrocedeixen


UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...