La Universitat Autònoma de Barcelona crea el primer Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

Ofereix documents sonors exclusius com enregistraments de ràdios públiques i privades o fragments d’emissores internacionals


13/02/2023 18:44 · Per Asier Chaves



Amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, la Universitat Autònoma de Barcelona ha presentat aquest dilluns, en un acte a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, el primer Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya (ASRC). L'ASRC es troba disponible a arxiuradio.uab.cat, i recull més de 2600 fragments sonors digitalitzats d’emissores catalanes i espanyoles que han tingut presència a les bandes de radiodifusió a Catalunya, així com les catalanes que transmeten els seus continguts a través d’internet.

L’espai inclou breus mostres d’espais radiofònics de gèneres diversos, així com publicitat i indicatius, però no s’hi poden trobar fragments musicals dels programes de radiofórmula pels drets d’autor. A més, tot i que el principal gruix de fragments va des de la transició fins a dia d’avui, el tall més antic data del 1950.

La iniciativa ha estat de l’Institut de la Comunicació (InCom-UAB) i de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB, i ha estat dirigida per Cinto Niqui, professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat. Emmarcada en el projecte digital de l’Observatori de la Comunicació a Catalunya (OCC InCom-UAB), ofereix documents sonors exclusius de l’arxiu com, per exemple, enregistraments de ràdios públiques i privades o fragments d’emissores internacionals que han emès en algun moment en català.

Essent un projecte amb una clara voluntat de servei públic i sense ànim de lucre, està pensat perquè tothom pugui aportar-hi mostres i contribuir a l’ampliació de l’arxiu, cosa que es pot fer a través del formulari que es troba al web. Fins al moment, disposa també de fragments de ràdios locals de 140 municipis diferents, així com una setantena de ràdios escolars i emissores del tercer sector radiofònic.

A l’acte de presentació, s’ha enregistrat també una edició del programa que condueix el mateix Cinto Niqui a Ràdio 4, L’altra ràdio, i que s’emetrà el dimecres 15 de febrer, amb la participació del degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Enric Marín, i dels seus anàlegs a la UPF i a la Blanquerna-URL, Carles Pont i Josep Lluís Micó, respectivament.

 



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...