El Parlament Europeu aprova la fi dels cotxes dièsel i de benzina de cara a l’any 2035

L’Eurocambra ha avalat la reducció a la meitat de les emissions de diòxid de carboni pels vehicles l’any 2030


14/02/2023 17:07 · Per Miquel Segalés



El Parlament Europeu ha aprovat la legislació que comporta la fi de l’ús dels cotxes de combustió, una prohibició que arribarà l’any 2035, quan tots els turismes i furgonetes nous matriculats a la Comunitat Europea siguin d’emissió zero. 

Els eurodiputats han ratificat l’acord al qual van arribar l’octubre del 2022 entre les institucions europees amb 340 vots a favor i 279 en contra.  

A conseqüència del pacte assolit, la nova legislació preveu que, en primer lloc, de cara a l’any 2030 es redueixi el 55% de les emissions contaminants dels automòbils i el 50% de les furgonetes, en comparació amb els nivells de l’any 2021. Posteriorment, pel 2035, la restricció pels vehicles de combustió esdevindrà total. 

A més, pel 2025, la Comissió Europea exposarà una metodologia per avaluar i comunicar les dades d’emissions de CO₂ durant el procés de funcionament dels automòbils i furgonetes venudes a la Unió Europea, assegurant el progrés per complir amb els objectius. 

Al llarg de la negociació, països com Itàlia o Alemanya, van establir un compromís, el qual comportava que pel 2026, la Comissió Europea proposés, si escau, autoritzar vehicles amb combustible neutre de CO₂, és a dir, formats de combustibles sintètics (com és el cas de l’hidrogen) que no resulten contaminants. 

Això no obstant, la mesura no tindrà afectació en tots els fabricants de la mateixa manera, ja que tots aquells que produeixin entre 1.000 i 10.000 automòbils nous se’n podran beneficiar d’una exempció fins a finals de l’any 2035 (per exemple, alguns cotxes de luxe i exclusius podrien veure’s beneficiats per l’exempció). Tots aquells que fabriquin menys de 1.000 vehicles nous gaudiran d’un privilegi del 100%. 

Incentius per fabricants 

Així mateix, el mecanisme al qual se li ha donat el vistiplau preveu aplicar una sèrie d’incentius pels fabricants que elaborin vehicles d’emissió zero o de baixes emissions (com és el cas dels híbrids endollables o els elèctrics), segons les expectatives de venda d’aquests automòbils.  

Al llarg d’aquest període, en funció de les vendes, podrien encara continuar fabricant un 25% de vehicles de baixes emissions i un 27% de furgonetes. Des de l’any 2030, aquesta mena d’incentius deixarien d’existir. 

La legislació s’emmarca dins del paquet legislatiu Fitfor55, que aspira a reduir, com a mínim el 55% de les emissions contaminants d’aquí al 2030, segons els valors de 1990. 

Diversitat d’opinions entre polítics 

L’eurodiputat del PSOE i vicepresident de la comissió de Medi ambient de l’Eurocambra, César Luena, ha defensat l’acord al qual s’ha arribat en un comunicat on els socialistes mostren el seu malestar amb el Partit Popular Europeu pel vot en contra de l’acord. 

Si queremos reducir las emisiones de CO2, tener una movilidad asequible, sostenible y limpia, y transformar nuestra industria, tenemos que votar a favor de este reglamento 

El punt de vista del PPE ha estat mostrat pel seu portaveu, Jens Gieseke, qui ha expressat que el fet de prohibir els motors de combustió comportaria l’encariment dels nous cotxes i la pèrdua de milers de llocs de feina, portant a la indústria europea cap a un procés de recessió econòmic. 


UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...