XIè Festival de cinema de terror de Sabadell

Hem assistit com a premsa i és un plaer per nosaltres compartir tot el que hem vist durant el cap de setmana.


15/05/2023 15:29 · Per En Ocasiones Veo Cine



Les pel·lícules de terror pot ser que no siguin pel gust de tothom, però els veritables fans del gènere d’horror són dels més dedicats en el món del cinema. Això és un fet més que demostrable a Catalunya, on el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges recull altíssimes xifres d’assistents anualment, arribant a superar les 100.000 entrades en anys recents. Els amants del terror, però, no els cal esperar fins a octubre per poder gaudir d’un bon cicle de por, havent-hi altres festivals menors ocorrent durant altres èpoques de l’any, com el B-Retina a Cornellà de Llobregat, el Festival de Terror de Molins de Rei, o el Festival de Cinema de Terror de Sabadell. En Ocasiones Veo Cine va poder atendre la setmana passada a aquest últim i us portem tota la informació sobre les diferents activitats i projeccions organitzades per la seva onzena edició!

Durant tota la setmana es van poder gaudir de diferents activitats, intercalades amb diverses projeccions temàtiques. Entre els esdeveniments organitzats de dilluns a dijous, tots amb contingut cultural, vam poder trobar una masterclass de cinema dels directors Pol Diggler i Daniel Noblom, una exposició sobre l’estètica del terror amb dibuixos de l’Escola d’Arts Visuals Joso Sabadell, la presentació del llibre Encadenats de Josep Luzán, i un enregistrament en directe del pòdcast Ningú No És Perfecte. També entre setmana es van poder veure les pel·lícules El Sabater d’Ordis, Before Night Falls i Nadja, totes designades per donar reconeixement a elements fora del mainstream en el terror: cinema en català, cinema asiàtic i el gènere arthouse, respectivament. Tot això, acompanyat amb els primers dos cicles de curtmetratges, que entraven dins de la competició del festival.

Divendres va inaugurar el cap de setmana del festival amb la projecció dels micrometratges seleccionats i el tercer i últim cicle de curtmetratges, en el que vam poder gaudir d’una àmplia diversitat en un extens ventall de curts. Es van emetre des de projectes amateurs i curts estudiantils fins a produccions professionals amb aparicions d’actors reconeguts com Ariadna Cabrol, Roger Casamajor o Carlos Santos. El clàssic El Exorcista de 1973 va servir per finalitzar el dia amb encara més esgarrifances. L’endemà, però, encara quedaven moltes altres pel·lícules per veure, ja que durant la tarda tenia lloc la marató, formada per films de diferents subgèneres dins del terror, iniciada per Slasher, una pel·lícula de producció espanyola que està fent el seu recorregut per múltiples festivals del país, i també internacionals, que barreja el terror amb elements de paròdia dels trops típics del gènere que dóna nom al film. El visionat va continuar amb Lake Mungo, un fals documental sobre com la mort d’una jove afecta una família i els seus propers en una comunitat de veïns australiana, tot seguit de Host, sobre un grup d’amigues que intenten fer una sessió espiritista per videotrucada durant el confinament de 2020, tot vist a través de la gravació de pantalla de Zoom d’un ordinador. Després van venir Vicious Fun, una comèdia sobre un noi fanàtic del cinema de sèrie B que es converteix en l’objectiu d’un grup d’assassins en sèrie quan s’integra accidentalment en una de les seves trobades i, per acabar, V/H/S 2, la segona entrega d’aquesta franquícia de reculls de curts antològics de la mà de diferents directors.

Diumenge, el dia de la cloenda del festival, es van repartir els premis del jurat i del públic, amb gran ressonància en temàtiques socials actuals. El premi en micrometratges va anar per La Víctima, sobre una dona que està sent seguida mentre camina sola a la nit, amb un inesperat gir final. Seguidament, es van atorgar els premis en curtmetratges, el guanyador del públic va anar a parar per Quiet d’Héctor Romance, un evocador curt que vol despertar consciència sobre els horrors de l’assetjament sexual infantil. Igualment destacable en qualitat tècnica són els curts guanyadors del jurat, tot i tocar temes més lleugers. En segon lloc va quedar la comèdia Heleno de Mikel Arraiz, sobre una parella passant per una crisi quan ella és posseïda cada nit per una entitat esbojarrada que no el deixarà dormir a ell, i els intents dels dos per desfer-se del seu nou problema. I la guanyadora del primer premi va ser per Javier Carneros i El Umbral, sobre una parella que es troba a un sense-sostre dormint al seu replà i com no saben què fer perquè se’n vagi, una mirada envers la nostra empatia per aquells menys afortunats amb un final que ens deixa veure que, amb el sistema actual, qualsevol de nosaltres es pot trobar en el costat invers. Finalment, el guardó del públic a millor llargmetratge va ser per Slasher d’Alberto Armas, el cinquè que obté en el seu recorregut, després de ser també guanyador als festivals B-Retina de Cornellà, La Mar Bella de (òbviament) Marbella, i Oriana del barri de Sant Andreu de Barcelona. Aquesta és alhora una victòria per les petites produccions i una inspiració per tots aquells cineastes que no compten amb grans recursos per finançar els seus projectes.

Per acabar, des d’En Ocasiones Veo Cine us volem animar a donar suport al cinema i assistir no només als grans festivals, sinó també als més petits que us siguin propers. Podeu donar-li un cop d’ull a l’agenda de festivals de Catalunya i veure la gran varietat que s’ofereix a tot arreu del territori i investigar sobre les diferents ofertes que té cadascun d’ells. Dit això, també us animem a donar una oportunitat a les noves veus joves en el panorama emergent i escoltar-nos per Spotify i UAB Mèdia, o per UAB Ràdio, a 100.3FM dijous a les 20h i seguir-nos per xarxes a @enveocine.

Dani Garcia
@danitrogen


UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...