Una nova generació de pròtesis biòniques arribarà de la mà del projecte BioFINE

La investigació té com objectiu millorar les pròtesis convencionals per acabar amb les limitacions que aquestes tenen en el seu ús a llarg termini


22/12/2023 09:33 · Per Periodisme Científic

Imatge: cottonbro studio / PEXELS


Marc López i Ainhoa Llasat

El Grup de Neuroplasticitat i Regeneració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), encapçalat per l'investigador i doctor en fisiologia Xavier Navarro, treballa actualment en un projecte d’innovació que promet transformar el futur de les pròtesis biòniques. Aquestes ajuden a substituir-ne d’originals que han sigut amputades o en casos d’absència des del naixement. El projecte, anomenat BioFINE (BioFunctional IntraNeural Electrodes), busca millorar la biocompatibilitat dels elèctrodes intraneurals en les extremitats artificials. 

La investigació no és exclusivament de la UAB, ja que es tracta d’una col·laboració formada entre la Universitat de Friburg, la Universitat Tecnològica de Chalmers i la Universitat de Ferrara amb el propi campus de Cerdanyola del Vallès. Aquesta iniciativa multidisciplinària combina enginyeria biològica i química per superar els reptes actuals de les pròtesis biòniques. El factor de la col·laboració internacional destaca la importància de la recerca científica i la cooperació per abordar qüestions rellevants en l'àmbit de la medicina i la tecnologia. 

Segons el doctor Navarro, “la pèrdua d'una extremitat pot ser una experiència devastadora, però els elèctrodes intraneurals són la interfície crítica entre el cervell i la pròtesi i aquelles que són biòniques innervades elèctricament han demostrat ser un recurs efectiu per ajudar els pacients a recuperar la seva autonomia i millorar la seva qualitat per viure”.  

Aquests implants artificials més avançats ofereixen majors possibilitats que els desenvolupats fins ara, ja que poden ser controlats mitjançant senyals nerviosos i proporcionar informació artificial dels sentits. No obstant tot això que Navarro explica, la seva connexió amb la xarxa neuronal del pacient no ha sigut correcte en un període de temps llarg. Segons ell, això és un obstacle perquè la capacitat latent de la pròtesi biònica per fer ús dels comandaments de senyals nerviosos per controlar les extremitats, o per donar informació sensorial artificial d’aquestes, només aconseguirà realment un benefici per al pacient si s'aconsegueix un funcionament d’extensa duració. El projecte BioFINE pretén superar aquesta limitació. 

En el marc del projecte BioFINE s'estan desenvolupant nous processos de micro i nanofabricació que permetran configurar implants i interconnexions amb individualitats per sota d'una micra. Aquesta innovació reduirà l'impacte que tenen els implants sobre el teixit proper i millorarà la seva funcionalitat de cara a un llarg temps. 

En adició, els implants comptaran amb recobriments biofuncionals que alliberaran fàrmacs antiinflamatoris o actuaran com a interfícies biomimètiques per millorar la interacció cèl·lula-elèctrode. Aquesta característica és la base per aconseguir una interfície nerviosa perifèrica funcional que beneficiarà els pacients en un extens període de temps. 

El projecte BioFINE, el qual va començar el passat 1 d'abril de 2023, està finançat pel Consell Europeu d'Innovació dins del programa Horizon-EIC-2022-Pathfinder Open. La seva visió de cara a futur és desenvolupar la primera interfície intraneural formada per múltiples canals amb la capacitat de captar i/o introduir senyals per al control motriu i la retroalimentació sensorial a les extremitats biòniques, podent d’aquesta manera tindre la capacitat de funcionar durant un llarg termini. 

El doctor Navarro exposa també que amb aquesta innovació, el projecte BioFINE està preparat per revolucionar el camp de les pròtesis biòniques, millorant significativament la vida dels pacients que depenen d'aquesta tecnologia. Segons ell, el seu enfoc és promoure una major autonomia i qualitat de vida per a les persones que han patit la pèrdua d'una extremitat, i el futur “sembla brillant amb els avenços que aquest projecte està portant a terme”. Les col·laboracions internacionals i les innovacions en micro i nanofabricació “obren la porta a un món de possibilitats per a la millora de les pròtesis biòniques i la vida dels seus usuaris”. Això representa un “pas significatiu” en la recerca i desenvolupament de tecnologies mèdiques que poden canviar la vida de moltes persones en tot el món. 

*Aquest article ha estat elaborat en el marc de l'assignatura Periodisme Científic i de Salut. Professors responsables: Luiz Peres-Neto i Michele Catanzaro 


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...