La Universitat Autònoma de Barcelona impulsa, juntament amb els Ferrocarrils de la Generalitat, un vagó dedicat a la salut mental

El Vagó de la Ciència, que es va presentar el passat 21 de setembre, té com a principal objectiu tractar qüestions d’interès per a la societat, donant èmfasi a la importància de la recerca i la innovació.


08/01/2024 16:17 · Per Periodisme Científic

Imatge: Pixabay / PEXELS


Ares Marí i Gina Capell 

 

El Vagó de la Ciència, que es va presentar el passat 21 de setembre, té com a principal objectiu tractar qüestions d’interès per a la societat, donant èmfasi a la importància de la recerca i la innovació. En aquesta primera edició, i tenint en compte que el curs acadèmic 2023-2024 de la UAB se centra en la salut mental, el vagó pretén conscienciar sobre la rellevància que té aquesta disciplina.   

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente i Sancho i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Toni Segarra i Barreto, van estar presents a la presentació del vagó. D’una banda, Capella destacava la socialització que hi ha en els diversos transports públics i la importància de convertir-los en “transmissors culturals, activistes científics, divulgadors i sensibilitzadors". D’altra banda, Segarra afirmava que aquesta iniciativa servia per poder transmetre, mitjançant els trens, missatges essencials per a la societat.  

“Creativitat”, “Patiment diferent”, “Promoció i Prevenció”, “Recuperació i Rehabilitació” i “Cures” són els títols d’alguns dels espais que es troben en el ferrocarril.  En primer lloc, el vagó comença fent una descripció sobre la salut mental; què s'entén per aquest concepte i els seus components. Seguidament, en cada racó, es van introduint quins són els problemes més prevalents que poden produir-se. De manera il·lustrada s’hi pot trobar l’explicació sobre com caldria prevenir un problema de salut mental, com identificar-lo en una persona, com afecta el nostre entorn i, finalment, en què es basa el tractament. 

A banda d’això, dins el ferrocarril també es pot accedir, mitjançant codis QR, a continguts exclusius en format àudio que amplien tota la informació. En un d’ells hi trobem el pòdcast “El Vagó de la Ciència”, el qual compta amb un total de vint capítols sobre diferents patologies o àmbits que engloben la salut emocional. Altrament, hi trobem una audioguia en format més breu i una pàgina web explicativa sobre la iniciativa del vagó.  

La principal innovació d’aquest espai és l’anomenat “Seient de l’Expert”, on diversos investigadors del projecte faran el trajecte amb el ferrocarril. D’aquesta manera, els usuaris podran qüestionar les seves inquietuds. “No es tracta d’una zona per a fer diagnòstics ni tractaments, sinó perquè la gent  resolgui dubtes i qüestions sobre què haurien de fer en situacions determinades” detalla Dolors Bernabeu, investigadora del projecte.  

Aquesta iniciativa acosta als usuaris dels ferrocarrils a normalitzar i prioritzar la salut mental en el seu dia a dia: “Les persones que fem recerca sí que en fem difusió, però sempre queda en el món científic. Per tant, no hi ha transferència a la comunitat. El fet de poder posar-ho a l’abast de la ciutadania d’aquesta manera és un pas important” explica Dolors Bernabeu.  

“El Vagó de la Ciència” es troba en un espai quotidià on, majoritàriament joves, l’utilitzen per anar a la universitat. Així doncs, aquest ha estat un clar detonant per a enfocar la iniciativa cap a aquest col·lectiu. Tal com argumenta Dolors Bernabeu, “es tracta d’una població amb alt risc de patir algun tipus de trastorn mental, i una de les circumstàncies principals que ens estem trobant és el risc suïcida, el qual és la primera causa de mort en els adolescents, per davant inclús dels accidents de trànsit”. Altrament, també afirma que la salut mental “està envoltada d’un estigma que impedeix parlar-ne obertament”. Així doncs, aquest vagó suposa un espai on molts joves poden adonar-se que pateixen algun problema psicològic. 

La iniciativa impulsada per la Vicerectora de Comunicació de la UAB Virginia Luzón és, segons afirma, tot un èxit: “Els resultats estan sent bons. Estem rebent comentaris molt positius sobretot a les xarxes socials”. L’organització de la universitat espera, el pròxim curs escolar, continuar amb la iniciativa. “Encara hem de decidir a què dedicarem el vagó l’any vinent, però esperem disposar del mateix suport que aquest any”. Tal com explica Luzón, els Ferrocarrils de la Generalitat “ens han cedit el vagó de manera desinteressada i una dotació econòmica molt important, cosa que, com a universitat, s’ha d’agrair.  

 

*Aquest article ha estat elaborat en el marc de l'assignatura Periodisme Científic i de Salut. Professors responsables: Luiz Peres-Neto i Michele Catanzaro  



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...