És realment la carn vegetal més sostenible que l'animal?

El debat continua després que diversos estudis afirmessin el contrari 


08/01/2024 16:31 · Per Periodisme Científic

Imatge: Matthias Zomer / Pexels


Paula Torrico Castro i  Noèlia Pérez Leal  

L'impacte mediambiental de la carn “falsa” i la carn d'animal són dos aspectes que cada vegada es troben més en el centre de l'atenció pública i científica. A mesura que la preocupació pel canvi climàtic i la sostenibilitat ha anat creixent, l'interès pels processos de producció dels aliments ha estat objecte d'anàlisis. 

L'opinió generalitzada dels experts recau sobre el fet que la carn d'animal té un impacte major en el medi ambient a causa de diversos factors clars. Entre ells, la desforestació, el consum energètic i els gasos d'efecte hivernacle. 

La professora Mercè Llugany, doctorada a la UAB, forma part del departament de biologia animal, vegetal i ecològica i ha afegit un altre aspecte clau: "El que és segur és que mantenir tots els animals, els escorxadors i les neteges pertinents suposa un gran consum d'aigua, fet totalment perjudicial en l'àmbit de sostenibilitat". 

Justament aquesta preocupació global i la falta d'innovació en les infraestructures animals actuals queda reflectit en l'Informe de Perspectives Agrícoles de l'OCDE-FAO 2022-2031. Aquest, pronostica que, si no es prenen mesures, no s'aconseguirà l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible de Fam Zero per a 2030. Per a abordar-ho, es necessitaria un augment del 28% en la productivitat agrícola global en la dècada vinent i una inversió significativa en innovació, ja que es preveu un augment del 15% en la demanda mundial de carn per a 2031. 

D'altra banda, en el cas de la carn vegetal, la crítica és molt més favorable. Els experts es basen en fets com que l'emissió de gasos com el metà és gairebé inexistent  i que tant el consum d'aigua com la desforestació de terres és menor. La idea queda recollida en nombrosos articles científics. "Plant-based animal product alternatives are healthier and more environmentally sustainable than animal products" de Christopher J. Bryant n'és un exemple. En ell s'afirma que la producció de carn vegetal podria reduir fins a un 98% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. 

Tot i això, recentment han estat publicats alguns articles que tracten de desmentir aquesta creença general i que consideren que la carn feta als laboratoris podria ser més perjudicial ambientalment que la mineral. 

Un dels articles més populars ha estat el de Derrick Risner, un doctorat en la Universitat de Califòrnia especialitzat en ciència d'alimentació. L'article té per títol "Environmental impacts of cultured meat: A cradle-to-gate life cycle assessment" i en ell s'ofereixen dades totalment contradictòries amb relació als estudis anteriors favorables a la carn vegetal. Risner parla d’empreses que estan sorgint amb l'objectiu de produir carn vegetal als laboratoris: "Si les empreses han de purificar els mitjans de creixement a nivells farmacèutics, utilitzen més recursos, cosa que augmenta el potencial d'escalfament global". 

En la mateixa línia es troba Carme Escolies, propietària d'una ramaderia i membre de la Unió de Pagesos: "Fa molts anys que cuidem el camp i els animals amb l'objectiu de preservar al màxim el medi ambient. Encara que la carn animal tingui un gran impacte, la carn vegetal comporta molts processos químics que també perjudiquen la sostenibilitat". 

Tanmateix, altres estudis conclouen en què les dues opcions poden arribar a ser perjudicials per al medi ambient si no s'apliquen correctament els criteris establerts. L'estudiant de doctorat en el departament de biologia animal, vegetal i ecològica, Carlos González Cobo, considera que cap de les dues opcions és perfecta: "A banda de tenir en compte l'impacte dels animals, s'hauria de saber de quina manera s'estan cultivant les plantes que formen la carn vegetal i quin impacte tenen. També és important saber que hi ha empreses més sostenibles que d'altres". 

És evident que el debat segueix obert i que existeixen tot tipus d’opinions tant per part d’experts en la matèria, com per testimonis implicats.  

Aquest article ha estat elaborat en el marc de l'assignatura Periodisme Científic i de Salut. Professors responsables: Luiz Peres-Neto i Michele Catanzaro  

 

 



UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...