Els artistes marginats troben un espai a l’exposició Art i exclusió: 4 formes d’exclusió en l’art

La mostra es pot visitar fins al 3 de maig a l’Espai Expositiu de la Sala Teatre UAB.


22/03/2024 11:33 · Per Pablo PuyaltoOnze artistes pretenen desafiar les concepcions principals de l’art i la cultura, que en moltes ocasions exclouen tot allò que no forma part del seu cànon. Aquests artistes reivindiquen i celebren la diversitat i l’autenticitat de l’expressió artística. 

El comissari John Roberto, investigador i artista, aclareix que un dels objectius principals de la iniciativa, el marca el títol de l’exposició. Art i exclusió: 4 formes d’exclusió en l’art. En les seves investigacions desenvolupa quatre conceptes que evidencien dinàmiques d'exclusió pròpies de l’art convencional, els artistes amb malalties mentals, artistes amb discapacitats físiques, artistes autodidactes i artistes urbans (grafiters). Tots ells reivindiquen la seva qualitat i combaten els prejudicis que envolten aquests conceptes. Citant els plafons informatius redactats pel comissari: El valor de les obres no hauria d’estar subjecte a etiquetes ni prejudicis, sinó a la seva autenticitat i al seu impacte emocional.  

L’art mainstream no contempla segons quines expressions artístiques i, i a més a més, es mou en base a l’interés comercial que poden generar els autors. Les galaríes i els museus opten per artistes amb estudis previs en belles arts i experiència i treballs posteriors, perquè aquestes característiques suposen un presumpte rendiment econòmic superior al que podria generar, per exemple, un artista autodidacta. Per això és essencial el treball d’aquestes iniciatives, com bé ens va comentar Roberto: “Hay asociaciones como estas, que son creadas por los mismos artistas excluidos, ellos no dependen de entidades exteriores, se gestionan ellos mismos y creo que son las asociaciones que al final valen más la pena, porque ellos coordinan sus actividades, buscan salas, buscan espacios y son los que llevan el control sobre su actividad.” 

Les obres presentades abasten diferents tècniques i estils, que permeten viatjar a les ments i les emocions dels seus autors i autores. Els artistes que hi participen són el mateix comissari John Roberto, Daniel Saracho, Ernest Mico, Isaac Soler, Josep Durán, Kelly Arrontes, Laura Cid, Martz Bassart, Pedro Zacarías, Tino Rubio i Wake Up.  

 UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...