Nacions Unides adverteix sobre la proliferació de brossa electrònica

L’escrit de l’ONU afirmava com el 2022 es van generar un total de 62 milions de tones de residus electrònics, l’equivalent a 1,55 milions de camions de quaranta tones. La brossa electrònica, més coneguda com a “e-waste”, fa referència a aquells aparell...


17/05/2024 12:00 · Per Producció Periodística MultiplataformaL’escrit de l’ONU afirmava com el 2022 es van generar un total de 62 milions de tones de residus electrònics, l’equivalent a 1,55 milions de camions de quaranta tones. La brossa electrònica, més coneguda com a “e-waste”, fa referència a aquells aparells electrònics que, acabada la seva vida útil, es converteixen en residus. En els últims anys, s’ha creat una diferència abismal en la generació de residus electrònics a escala global envers el seu reciclatge, i és que les xifres del document mostraven com la brossa electrònica augmentava cinc cops més ràpid que el seu reciclatge. Així mateix, aquesta mateixa diferència pot portar a un descens del reciclatge en un 20% el 2023 si no es prenen les mesures corresponents.

D’aquesta manera, els valors rècords de residus han generat una preocupació entre l'organització, sent un dels riscs més inevitables l’augment de la contaminació mundial. Una altra de les grans preocupacions són les deixalles de productes amb pila o cable, i és que la presència d’additius tòxics poden ser fatals per la salut i el medi ambient.

La gestió de residus és responsable del 3,32% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle

L’augment de residus i la manca de reciclatge pot provocar greus conseqüències mediambientals, entre les més notòries trobem la desaparició d’ecosistemes donat l’augment de desforestació i l’ús de conservants que es donaria per poder satisfer la demanda de productes, l’augment de la contaminació donat per la brossa i materials no reciclats que generarien gasos tòxics fent augmentar els nivells de contaminació en aire així com un augment de gasos d’efecte hivernacle i de la temperatura, finalment, hi hauria una falta d’espai per les deixalles, un conflicte contra el qual països com el Regne Unit ja estan batallant.

Més de 2.200 milions de tones de residus són produïts anualment per la Unió Europea

En aquest sentit, es preveu prendre decisions sòlides per combatre l’augment en la producció de residus. En el cas de la UE, aquesta ha desenvolupat una reforma en el marc legislatiu per canviar el model de gestió de residu prenent d’exemple el model circular. D’altra banda, també ha establert objectius de reciclatge de residus de la UE del 25% per al 2025 i del 30% per al 2023.

El Pacte Verd Europeu preveu el reciclatge d’un 55% dels residus plàstics per al 2023

Per assolir els objectius establerts, la Unió Europea preveu assolir el 2050 una economia circular, basada en la disminució de residus. El model implica l'aplicació de les 7 erres (redissenyar, reduir, reutilitzar, reparar, renovar, recuperar i reciclar) que contrasten amb les 3 erres tradicionals (reduir, reutilitzar i reciclar) gràcies a les quals, s’allargaria el cicle de vida dels productes.

7 erres del reciclatge

 

Ara bé, pel que fa a nivell nacional, Espanya està duent a terme campanyes per fomentar el reciclatge entre la població. Segons un estudi de Kantar per Ecoembes, vuit de cada deu llars a Espanya declaraven reciclar. Així mateix, les llars espanyoles consten d’una mitjana de 3,2 brosses d’escombraries on separen els residus. En aquest context, el mateix estudi afirmava que les persones que més reciclaven a Espanya eren divorciats (82,6%) i majors de 65 anys (87%). Ara bé, el percentatge de menors de 35 anys que reciclaven en l’estat espanyol queia al 72,5%

El sistema “porta a porta” fa doblar la recollida selectiva a Catalunya

A Catalunya, les dades són més desesperançadores i, és que, tan sols vuit comarques de Catalunya reciclaven més del 60%, sent Conca de Barberà el percentatge més alt. D’aquesta manera, la resta de comarques se situaven per sota dels objectius marcats per la Unió Europea. En conseqüència, al gener d’aquest any, el govern va llançar noves iniciatives, propostes com “Reci-CLAR!” amb el sistema “porta a porta” volen fer incrementar la recollida selectiva a Catalunya i minvar la producció de residus.

D’aquesta manera, la presa de decisions fermes pel que fa al reciclatge ha permès un augment del 8% en la taxa de recollida selectiva a Catalunya en els últims deu anys. Catalunya malgrat estar lluny dels objectius marcats per Europa ja ha arribat a xifres de quasi el 50%.

Per completar, us deixem un llistat de 8 accions recomanades per millorar el reciclatge individualment.

 

En el marc del Dia Mundial del Reciclatge, celebrat aquest 17 de maig, podeu ampliar informacions sobre aquest tema en els programes produïts per l'alumnat de l'assignatura Producció Periodística Multipltaforma. Podeu consultar els seus continguts en l'Informatiu de UABràdio, en el UABmèdia Notícies i també l'últim episodi del magazine “Els renegats”


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...