L'alumnat de la UAB inicia una acampada en suport al poble palestí

La mobilització té els ulls posats en la resolució del Claustre de la UAB del 30 de maig, en la que es decidirà si la universitat trenca o no relacions amb institucions israelianes


28/05/2024 17:15 · Per Joan SánchezEl col·lectiu estudiantil UAB Acció per Palestina i el Comité per Palestina a la UAB han iniciat avui una acampada en un dels principals accessos al campus de l'Autònoma per manifestar la solidaritat de la comunitat universitària amb el poble palestí. La mobilització segueix la tendència de molts centres universitaris arreu del món que busquen coordinar iniciatives de boicot a l’Estat d’Israel com a forma de pressió per aturar la violència que està patint la població de Gaza.

D'acord amb el manifest fet públic avui, els participants exigeixen a l’equip de govern de la universitat que trenqui tota relació amb “universitats, institucions i xarxes institucionals israelianes”. Es preveu mantenir l'acampada com a mínim fins el dijous, 30 de maig, quan el Claustre de la UAB es reunirà per votar la moció que els col·lectius per Palestina van impulsar en aquest sentit. L’alumnat vol “demostrar-los que la comunitat universitària no serà còmplice del genocidi”, com expliquen al perfil d’Instagram de l’Acampada per Palestina UAB.  

La iniciativa de l'alumnat ha rebut suport de persones com en Salah Jamal, membre de la comunitat palestina, que ha estat present durant la lectura del manifest: 

“Davant de la passivitat còmplice de la nostra universitat, el moviment estudiantil, conformat per estudiants del centre i d’altres universitats arreu del territori, així com militants de diverses organitzacions, associacions de solidaritat amb Palestina i sindicats, decidim actuar i ens unim a l’onada de suport internacional a la causa de Palestina”, expliquen al manifest de l’Acampada per Palestina UAB. A més de l’exigència del trencament de relacions amb les institucions d’Israel, el comunicat critica “l’eurocentrisme” i la marginació de les cultures no occidentals a la universitat. Així, demanen la fi de la retórica i els inicis de les actuacions, sobretot a les institucions governamentals: “Volem accions que acabin amb aquesta complicitat i pretenem que la pressió que farem aquests dies al campus de l’Autònoma no només es quedi aquí, sinó que també impliqui el nostre govern”. Júlia Revilla, responsable de la Comissió de Comunicació de l’Acampada per Palestina UAB, explica les peticions: 

Paral·lelament a l’acampada, s’ha organitzat una “Jornada de resistència cultural” de tres dies, la qual ha començat avui amb una concentració a la Plaça Cívica a les 13h i que ha recorregut diverses zones del campus al crit de “No és una guerra, és un genocidi”. El dia també ha acollit diverses xerrades, com la que s’ha celebrat amb el periodista i polític David Fernández. A la nit se celebrarà una assemblea i es projectarà una pel·lícula. Demà, per altra banda, seguirà una programació molt més cultural, per apropar-se a la realitat palestina. 

Com bé expressa Revilla, aquesta acampada arribarà al seu punt àlgid el dia 30, quan el Claustre de la UAB haurà de decidir si aprova o no la moció per suspendre qualsevol col·laboració amb les institucions universitàries israelianes. 


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...