El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dóna llum verda al "passaport" Covid


El certificat serà obligatori per accedir a restaurants, gimnasos i residències


03/12/2021 18:02 · Per Informatius

El certificat es pot descarregar fora de La Meva Salut


una informació d'Àlex Calaff

 

Òmicron. És el nom que amenaça el Nadal dels menys optimistes. És la nova variant de la Covid-19. Un malson que ja va per la sisena onada. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, remarca que no hi ha evidències de què "sigui més transmissible", però la realitat és que Europa s'està començant a blindar. Alemanya ha suspès tots els mercats de Nadal i estudia l'obligatorietat de la vacuna i Àustria ha decidit allargar el confinament nacional durant deu dies més.

A Espanya, la variant òmicron ha arribat sense cap mena de protocol de restriccions pactat. De moment la defensa es basa en l’ús de mascaretes, les vacunes de reforç i la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i els associats a l’espai Schengen. Per mesures més restrictives cal fixar-se en les comunitats autònomes en concret.

Al País Basc, per contra, la proposta no es va aprovar. La intenció del Govern d’Urkullu era implantar fa una setmana el certificat Covid en els restaurants amb més de 50 comensals, el lleure nocturn i els concerts, però el Tribunal Superior de Justícia del País Basc ho va prohibir argumentant que es tractava d’una “vulneració dels drets fonamentals”. Així doncs, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ho ha permès mentre que el del País Basc no.

Una contraposició de decisions que no ha deixat indiferent a ningú. Albert Riera és un jove de vint-i-dos anys que opina el següent: "Com a mínim és curiós que la mateixa situació es consideri vulneració de drets fonamentals en una part del país i a un altre s’aprovi amb total normalitat".

La proposta, a Catalunya, s’hauria d’haver aplicat fa uns dies, però la ineficiència en la gestió per aconseguir el passaport Covid a través de la pàgina web La Meva Salut va fer que la mesura se suspengués temporalment pel col·lapse informàtic causat per la gran demanda de sol·licituds per aconseguir-ho.

L'obligatorietat del passaport Covid accentua la bretxa digital

El passaport Covid és necessari per poder fer més coses del dia a dia. Per aquest motiu, molta gent que no sabia com aconseguir el document es va acostar al seu CAP més proper per aconseguir-ho. Argimon parlava sobre això en una roda de premsa fa pocs dies: "La gent està anant al CAP a demanar la impressió del certificat Covid. No és la funció de la primària, que, ara mateix, té una forta càrrega de feina. Qui ens ha d'ajudar a descarregar-lo és la nostra xarxa de familiars o amics".

Amb aquestes declaracions, Argimon deixa molt clar que ignora la realitat de moltes persones grans de Catalunya; una realitat marcada per la bretxa digital. Jaume Soler és un home de vuitanta-tres anys que la pateix en primera persona: "No tinc nets i el meu únic fill viu fora del país. Jo no conec les noves tecnologies i no sabia com aconseguir el certificat Covid. Per sort, un veí molt simpàtic em va ajudar".

El cas d'en Jaume no és un cas aïllat. Argimon no pot permetre que aquestes persones depenguin de la bona voluntat de veïns i veïnes per aconseguir un document que serà absolutament necessari per fer segons quines activitats.

L'alerta dels Mossos d'Esquadra sobre les falsificacions

Abans que es reobrís l'oci nocturn, amb la necessitat de tenir el passaport Covid per poder entrar a les discoteques, els Mossos d'Esquadra van alertar que a través de Telegram oferien els documents falsificats per uns 150 euros. La realitat és que més enllà de certificats i passaports falsejats, moltes persones entraven als recintes amb documents d'amics o familiars de manera bastant senzilla.

Mario Pinto és un jove de vint-i-un anys que relata algunes de les seves experiències quan ha anat a algun d'aquests recintes: "Jo he entrat un parell de cops a recintes sense que em demanin el passaport Covid o sense comprovar-ho amb el DNI". A més, reconeix que molta gent "que no tenia la documentació per entrar aconseguien l'accés fàcilment amb certificats falsos o amb els d'algun amic o familiar".


UABràdio en directe