Ataquen amb pintades la casa del rector de la UAB

'Acció per la Independència' exigeix la dimissió de Javier Lafuente i el consideren un col·laborador necessari per a les càrregues policials


09/12/2021 17:18 · Per Informatius

Pintades a la casa del rector de la UAB (@IndepeAccio)


La casa del rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, va aparèixer el passat dimecres amb pintades que l'assenyalaven com a "feixista" i "traïdor". El grup independentista "Acció per la Independència" s'ha reivindicat com a autor dels fets. Des de l'associació, consideren que el rector va ser un dels responsables de les càrregues que els Mossos d'Esquadra van dur a terme el passat 25 de novembre al campus, a conseqüència dels enfrontaments entre S'ha Acabat i el col·lectiu UAB Antifeixista.

Amb aquestes pintades, Acció per la Independència considera Lafuente com a "col·laborador necessari" de les actuacions policials, en permetre l'entrada dels Mossos al campus. L'associació ha exigit la "dimissió immediata" del rector, i han amenaçat que aquest acte "és un exemple i un avís de la seva capacitat". En el seu comunicat, el grup considera que es tracta "només d'unes pintades a casa seva, una petita i simbòlica acció", amb la qual volen demostrar que "s'ha acabat la permissivitat dels ultratges i provocacions de l'espanyolisme més ranci".

 

 

L'equip de govern de la universitat, en un comunicat oficial, ha mostrat avui la seva "ferma repulsa per l'atac", i ha defensat que l'acte de S'ha Acabat complia els requisits necessaris a l'estar organitzat per un col·lectiu inclòs al Registre d'Entitats de la universitat. La declaració també reitera que "el rector de la universitat no té competències en ordre públic" i que "són les forces de seguretat les que dissenyen els operatius i defineixen les intervencions segons els seus propis criteris professionals".

 

El dia 25 de novembre, l'associació constitucionalista S'ha Acabat va organitzar un acte com a resposta al boicot que havia patit setmanes anteriors, quan el col·lectiu UAB Antifeixista va destrossar una carpa que havien instal·lat a la Plaça Cívica. La concentració va finalitzar amb la intervenció dels Mossos, que van carregar contra grups d'estudiants que, de nou, volien boicotejar l'acte.

Les reaccions per part de diferents col·lectius s’han succeït a les xarxes socials en quant s’ha conegut la notícia. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha “condemnat rotundament” aquest acte.

També el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha mostrat el seu suport al rector, i ha afegit que “el totalitarisme separatista és insaciable”. 

D'altra banda, el portaveu d'En Comú Podem al Parlament, Lucas Ferro, ha destacat que fa uns dies Ciutadans portava al ple una moció de censura, on considerava el rector com a col·laborador dels independentistes. També ha volgut solidaritzar-se amb tot l'equip i ha lamentat "l'assenyalament injust que pateixen".

Així mateix, la diputada del PP Lorena Roldán ha posat de manifest el seu rebuig a l’atac, considerant que “els totalitaris no es cansen de mostrar la seva essència”. 

En l’àmbit universitari, el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, ha mostrat la seva condemna als fets i ha defensat la universitat com a “espai de debat lliure”.

El rector de la universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, també ha mostrat el seu rebuig a l’acte, i ha emparat l’àmbit universitari com a “espai de saber, diàleg, tolerància, pluralisme i coneixement”. 

Les facultats de la UAB també han mostrat el seu suport cap al rector davant l'atac; i la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Maria José Recoder, ha declarat que qui actua d'aquesta manera fa un "flac favor a la universitat i a la democràcia" en resposta al comunicat de l'equip de govern de la UAB. 

Finalment, l'associació "S'ha Acabat" ha condemnat "de forma rotunda i sense pal·liatius els actes vandàlics". 

L'entitat constitucionalista també ha exigit a tots els partits polítics amb representació en el Parlament de Catalunya, al ministre d'Universitats i a la consellera d'Universitats una "condemna explícita" dels fets.


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...