Els homes també poden vacunar-se contra el virus del papil·loma humà (VPH)


La Generalitat de Catalunya inclou als homes gais i bisexuals en el seu pla de vacunació


13/12/2021 16:21 · Per Informatius

Freepik


Una informació d'Arnau Martínez Jiménez

 

Gairebé totes les persones sexualment actives contrauran el virus del papil·loma humà (VPH) a Espanya si no han estat vacunades contra ell. Actualment, és el virus de transmissió sexual que més es contrau malgrat existir una vacuna per evitar que es desenvolupi en el nostre cos, segons el Ministeri de Salut.

Es tracta d'una infecció viral que es transmet entre persones mantenint relacions sexuals vaginals, anals o orals, així com mitjançant el contacte físic durant l'acte sexual. Encara que la majoria de vegades les infeccions per aquest virus desapareixen sense ocasionar cap problema de salut, és cert que es pot manifestar en forma de berrugues o, fins i tot amb el pas del temps, en més d'un tipus de càncer (entre els més comuns destaquen el càncer de coll uterí, penis o anus).

Des del curs 2008-2009 les dones són vacunades contra aquest virus en els col·legis quan tenen entre 11 i 12 anys. No obstant això, ara la Generalitat de Catalunya promou també la vacunació en homes. Des de l'any 2018, la Generalitat de Catalunya inclou als homes en el seu pla de vacunació selectiva del VPH. No obstant això, només està destinada a homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes fins als 26 anys, així com homes que es dediquin al treball sexual.

“Era inadmissible que els homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes no rebessin la vacuna contra el VPH perquè estaven posant en risc la seva vida”, declara en Marc Castillo, llicenciat en Medicina per la UAB. Així mateix, aclareix que si els homes heterosexuals no reben la vacuna és perquè “la seva seguretat davant el virus està garantida en tenir relacions amb dones que sí que han estat vacunades”.

D'altra banda, Castillo declara que “no és possible que se li denegui la vacuna a un home independentment d’amb qui tingui relacions sexuals” perquè “l'orientació sexual no ha de ser motiu d'exclusió”. És per això que anima a tothom a vacunar-se, “perquè mai saps si la persona amb la qual estàs tenint relacions s'ha vacunat o no”.


UABràdio en directe