La tornada a les aules arriba amb menys quarantenes i tests gratuïts

El nou protocol dificulta els pares cuidar dels nens confinats


10/01/2022 14:06 · Per Marc Margarit Macizo

El conseller d'Educació, Josep G. Cambray (Twitter @educaciocat)


Els alumnes de tota Catalunya tornen avui a les aules per començar el segon trimestre, que presenta canvis en el protocol de quarantenes i gestió de contagis a les escoles, en mig de la sisena onada amb els positius disparats arreu de l'estat per la variant òmicron. Ara bé, el fet que les franges d'edat de menys de nou anys i entre deu i dinou siguin els grups amb menys contagis, fan esperar a les autoritats una represa tranquil·la de les classes i amb menys confinaments.

Nou protocol de quarantenes

A partir d'ara, en infantil i primària els grups només hauran de fer quarantena de set dies si a la classe hi ha cinc positius o un 20% de l'alumnat contagiat. Si només hi ha quatre o menys casos, no hauran de confinar-se perquè es consideren casos esporàdics. Tampoc hauran de fer quarantena els alumnes que hagin passat el virus fa menys de tres mesos o els que tinguin la pauta de vacunació completa, que són pocs, ja que la vacunació a menors d'onze anys va començar al desembre. A secundària i FP (formació professional) es mantindrà el protocol del semestre anterior: només es confinaran els positius i els companys no vacunats.

Els alumnes contagiats hauran de fer quarantena com fins ara, i això pot suposar un problema per les famílies donat que, amb l'actual criteri de confinaments, els contactes estrets no s'han de confinar si estan vacunats, i, per tant, no poden quedar-se a casa per tenir cura de l'infant. Paradoxalment, els contactes estrets no vacunats sí que han de confinar-se i poden demanar la baixa, mentre que els vacunats no poden fer-ho i per cuidar dels fills han de demanar dies de vacances, de permís personal o teletreballar si l'empresa ho permet. Si l'alumne es troba confinat perquè al seu grup hi ha més de cinc contagis, però no té la covid, ni pares vacunats ni no vacunats tenen dret a baixa.

Antígens gratuïts per a tota la classe

Si es detecta un positiu a l'aula, els alumnes hauran de fer-se un test gratuït de detecció del virus. Les proves es faran de forma supervisada pels alumnes entre cinc i onze anys i a les farmàcies pels alumnes de secundària immunitzats. Totes les proves de detecció de la covid es faran el mateix dia que es comuniqui el positiu o l'endemà.

Universitats

A les Universitats no s'ha donat un protocol general a seguir, ja que al gener la majoria de centres fan exàmens i la docència no es recupera amb normalitat fins al febrer, quan comença el segon semestre. Les proves avaluatives han de fer-se presencialment i, segons les darreres declaracions del ministre d'Universitats, Joan Subirats, els centres han de garantir el dret dels alumnes confinats a fer els exàmens en dates alternatives. Les classes poden mantenir-se presencials amb un 100% d'aforament respectant les mesures de seguretat com la distància, la ventilació de les aules i la desinfecció de pupitres. La UAB ha deixat en mans de les diverses facultats prendre mesures addicionals per gestionar els contagis i la Facultat de Ciències de la Comunicació ha establert que en les classes on el professorat o el 5% dels alumnes siguin positius de covid es pot optar per la docència híbrida o virtual.


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...