La Generalitat donarà a la UAB 3,7 M € pels danys del ciberatac


El govern atorgarà 3,7 milions d'euros a la Universitat Autònoma de Barcelona pels danys del ciberatac i per accelerar la recuperació de la Universitat. Ho ha anunciat la consellera d'Universitats Gemma Geis.


15/11/2021 14:07 · Per Marc Margarit Macizo

Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, responent als mitjans


El govern atorgarà 3,7 milions d'euros a la Universitat Autònoma de Barcelona pels danys del ciberatac i per accelerar la recuperació de la Universitat. Ho ha anunciat la consellera d'Universitats Gemma Geis a la Comissió de Recerca i Universitats després d'arribar a un acord entre el departament d'Universitats i el d'Economia.

L'Autònoma va patir un atac ransomware, que encripta i segresta les dades a què accedeix, fa un mes que va acabar amb la majoria de sistemes i serveis informàtics de la universitat. Ara per ara encara es treballa per tornar a la normalitat i recuperar els arxius encriptats i recuperar els sistemes afectats. El rector Javier Lafuente ha afirmat que "no consta" cap extracció de dades i que les encriptades no són corporatives ni acadèmiques, sinó d'ús quotidià en els dispositius del Campus. Lafuente també ha explicat que durant els darrers dos cursos, dues terceres parts del pressupost de TIC de la UAB s'ha destinat a ciberseguretat.

Els atacants, el col·lectiu PYSA, estarien darrere d'altres ciberatacs arreu del món amb un modus operandi similar. Al seu portal a la web fosca, al que ha pogut accedir UABmèdia, amenacen amb publicar les dades segrestades "pròximament". Segons el Diari Ara van demanar un rescat per les dades de 60 bitcoins, aproximadament 3,4 milions d'euros amb la cotització actual de la criptomoneda. El rector Lafuente ha reiterat que la UAB no ha contactat en cap moment amb els atacants, encara que coincideix amb la quantia atorgada pel Govern.

Durant el darrer mes tota la comunitat universitària s'ha adaptat a una nova situació a mesura que s'han anat recuperant serveis com l'accés al correu corporatiu. El següent objectiu és reconstruir de les aplicacions de gestió acadèmica i des de rectorat confien a recuperar la normalitat en qüestió de setmanes.

 


UABtvUABplay UABmèdiaUABmèdia UABràdioUABràdio OpcionsOpcions