Cànnabis, sí o no?

Quins serien els punts a favor i en contra de la legalització de la marihuana?


27/01/2022 20:33 · Per Oriol González SerraEl setembre del passat 2021, Esquerra Republicana va proposar que fos legal consumir cànnabis a tot arreu on es pot consumir tabac. La proposta en qüestió pretenia legalitzar la venda i el consum de marihuana per acabar amb el mercat negre i els negocis mafiosos. El projecte presentat per Esquerra Republicana tenia la intenció de regular les vies en les quals es pot comprar, cultivar i consumir el cànnabis. El principal objectiu de la iniciativa era desestigmatitzar als consumidors que fumen marihuana de forma recreativa al mateix temps que acabar amb el tràfic de drogues, ja que segons els Mossos d'Esquadra, Catalunya és el punt principal de tràfic de marihuana a la Unió Europea. Seguint la proposta d'Esquerra Republicana, aconseguir cànnabis només seria possible mitjançant l'autocultiu, posant com a límit un total de sis plantes per una casa. La venda, només estaria permesa a les farmàcies, per motius mèdics, i a les botigues especialitzades on només es vendrien llavors per cultivar-les posteriorment.

Finalment, la proposta del grup parlamentari català, no s'ha acabat duent a terme, i a moments d'ara, el consum de cànnabis que no sigui per motius medicinals, i la seva venda, són il·legals. Tots i això, s'haurien complert els objectius pels quals Esquerra Republicana es plantejava la legalització de la marihuana?

Actualment, obtenir cànnabis és relativament senzill malgrat que la seva venda i consum sigui il·legal. Les dues vies més comunes per obtenir marihuana, són la compra a un venedor il·legal, més coneguts com a camells, o inscriure's a una associació cannàbica. Per tant, si una persona desitja consumir-ne, ha de recórrer a una d'aquestes dues opcions.

El Roc té vint-i-tres anys, des dels 19 que fuma cànnabis esporàdicament i sempre que n'ha comprat ha estat mitjançant un venedor il·legal. "Fins ara he anat tirant de contactes, és a dir, de camells, la qual cosa era il·legal. Cada cop que en volia havia de recórrer a ells i has d'anar molt amb compte segons amb quin tipus de persona et trobaves". No obstant això, si se'n legalitzés el consum, el Roc assegura que no dubtaria a cultivar una o més plantes de marihuana pel seu compte, prescindint dels camells. "Jo preferiria tenir plantes a casa, d'aquesta manera pots controlar el producte i pots tenir el què necessites sense haver de recórrer a tercers i complicar-te més la vida pensant com i on pots trobar-ne. Tenir una planta de marihuana a casa m'assegura que en pugui tenir quan vulgui i sense complicacions".

El Roc, doncs, com tants altres consumidors, preferiria evitar la compravenda il·legal de cànnabis i plantar-ne pel seu compte. El dia d'avui, hi ha persones que consumeixen la marihuana que ells mateixos cultiven a casa seva. El Ferran va decidir plantar dues plantes al juny de l'any passat i des de llavors que no ha tornat a comprar cànnabis a cap venedor il·legal. Explica que li ha estat molt fàcil fer-les créixer i no nota cap diferència amb la marihuana que li havien venut abans que ell decidís tenir les seves pròpies plantes. Segons el Ferran "plantar marihuana no exigeix uns coneixements de jardineria molt elevats, ja que és una planta urticària que necessita molt poca cura perquè creixi. A més avui en dia t'ho donen tot molt mastegat per plantar-la, cosa que ho facilita molt". El Ferran creu que fa uns anys intentar cultivar plantes de cànnabis era molt més difícil, però que avui en dia, és molt més senzill fer-ne un bon cultiu. "Abans plantar marihuana era una loteria. No hi havia tants retocs a la genètica de la planta i avui en dia se li ha facilitat tot a la gent que en vol cultivar".

Haver de cultivar marihuana, doncs, no seria un problema per aquells que estiguessin interessats a tenir plantes pel seu propi consum. Hi ha la teoria, però, que el fet que tothom pogués tenir les seves plantes de cànnabis, provocaria l'augment del consum entre la població i els efectes serien devastadors. El Marc Casellas, és el president de Cannamarketers, una associació de màrqueting del cànnabis. La seva opinió és totalment oposada a aquest pensament, i veu en la legalització del cultiu de cànnabis molts més punts a favor que no pas inconvenients. El Marc explica que la societat relativitza el cultiu del cànem amb fumar marihuana, cosa que creu errònia, ja que segons afirma, el cànem pot ser molt útil en la sostenibilitat dels recursos naturals. "El cultiu de cànem pot donar rendiments quatre vegades superiors en una mateixa hectàrea que el cultiu de paper amb un consum deu vegades inferior d'aigua. Tampoc podem descartar aquest cultiu com a substitutiu pel menjar d'animals o d'altres elements industrials". Casellas, també opina que si el cànnabis estigués legalitzat, molts investigadors podrien tenir un millor accés a la recerca de la planta i dur a terme algunes investigacions que avui en dia resulten bastant complicades. "Si tenir aquesta planta és il·legal, molts investigadors no voldran problemes i no continuaran investigant, de tal manera que no donaran aquest millor accés a tractaments per a molts pacients on s'ha demostrat una eficàcia clínica".

Deixant de banda els efectes positius que pot tenir el cànnabis en l'àmbit de sostenibilitat ambiental o en l'àmbit mèdic, el Marc també explica que legalitzar el consum de marihuana seria una decisió intel·ligent pels següents motius. "En el moment en què es regularitzi o es doni una dimensió legal al consum, a la possessió i a la distribució de cànnabis generarem un marc molt més segur de què tenim ara". Sobre acabar amb el mercat negre i les màfies, el Marc creu que legalitzar el cànnabis hi ajudaria de manera considerable tot i que la política de preus ho condicionaria molt. "Si el fet de legalitzar la marihuana augmenta el preu del producte d'una manera desorbitada, segurament el mercat negre encara tindrà un espai, ja que al no haver de pagar impostos i al tenir menys imposicions podrà continuar oferint un producte molt més barat que el canal a disposició de l'estat".

Legalitzar el cultiu de cànnabis no només suposaria el consum de marihuana sinó que també podria aportar trets positius en l'àmbit ambiental o medicinal. Malgrat tot, el seu consum nociu pot provocar greus problemes de salut, cosa que dificulta la seva legalització. És una incògnita total si la legalització del consum del cànnabis aconseguiria acabar amb tot el mercat negre i el tràfic il·legal de la substància en qüestió. Fins que els polítics posin totes les opcions a sobre la taula i en facin una valoració exhaustiva, no se sabrà del cert si el cànnabis pot afectar positivament a la societat.UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...