'Dones Economistes', l'exposició que reivindica el treball de les dones a l'Economia

La Facultat d'Economia i Empresa nomena Janet Yellen, secretaria del tresor dels Estats Units d'Amèrica, com a Dona Economista de l'any


05/05/2022 16:35 · Per Oriol Locubiche Pérez

Catorze roll-ups, inclòs el de la presentació, de l'exposició Dones Economistes situada a la Facultat d'Economia de la UAB. Font pròpia.


L’exposició "Dones Economistes" es troba disponible des de dimecres, quan va tenir lloc l’acte d’inauguració a la Facultat d'Economia. Es tracta d'una exposició itinerant organitzada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), i a la qual s'hi han afegit la Societat Catalana d’Economia (SCE)  i la Secretaria Científica de l’Institut d’Estudis Catalans. La mostra recull un total de vint-i-sis dones economistes, quinze de les quals són catalanes i les úniques biografiades al Diccionari d’Economistes Catalans. Algunes d'aquestes personalitats, a les quals es vol rendir homenatge i donar a conèixer el seu treball, són Rosa de Luxemburg, Esther Duflo o Muriel Casals.

La iniciativa, ideada i coordinada per la presidenta de la Comissió d'Economia de la Igualtat i la Diversitat del CEC, Ester Oliveras, ha canviat força respecte a com va ser plantejada en primera instància. Oliveras comenta que "al principi la idea era fer una exposició només pel Col·legi d'Economistes de Catalunya i, com anava a ser una campanya anual, comptava amb només dotze economistes de les quals, tant la primera com la darrera, volia que fossin catalanes". Poc més tard, amb l'adhesió al projecte per part de la SCE  i la Secretaria Científica de l'IEC, es van afegir tretze economistes catalanes més i una altra d'estrangera.

La selecció de les economistes homenatjades ha estat exclusivament tasca d'Oliveras, que es trobava limitada pel fet que volia triar només economistes que ja no fossin vives. Tot i això, al final hi ha hagut una excepció: Esther Duflo, qui va guanyar el premi Nobel d'Economia el 2019 amb només quaranta-sis anys -ningú ho havia fet tan jove-. La resta d'estrangeres les ha triat a partir de les seves biografies, però és conscient que en falten algunes: "he hagut de deixar fora moltes economistes importants". Finalment, la presentació consisteix en un conjunt de vint-i-vuit roll-ups, un per presentar l’exposició, un altre que recull els noms de totes les protagonistes i un per cada economista. Serà disponible durant el mes de maig tot just davant la Biblioteca de Ciències Socials, a la mateixa Facultat d’Economia i Empresa. 

Encara que l'exposició està rebent el suport de diferents institucions com el CEC o l'IEC i, segons la seva pròpia creadora: "ha crescut i ha tingut una repercussió molt gran, totalment inesperada", ha estat plenament finançada a partir de donacions per un valor aproximat de 1.000 euros.

La Facultat ha aprofitat l'acte per presentar la que ha estat nomenada com a Dona Economista del curs 2021-22, l'actual secretaria del tresor dels Estats Units, Janet Yellen. Anteriorment, Yellen, també ha estat presidenta de la Reserva Federal i de la Comissió Assessora Econòmica de la Casa Blanca entre 1997 i 1999.

 

Expositori de Janet Yellen i Claudia Goldin a la Facultat d'Economia i Empresa Font pròpia."Nosaltres tenim en compte dos principals criteris: aspectes acadèmics i rellevància a la societat, és a dir, a l'economia real. Janet Yellen és la primera dona dels Estats Units que aconsegueix ser secretaria d'Estat i, també, és l'única persona que ha estat presidenta de les tres institucions econòmiques més importants", ens comenta en Xavier Vilà, secretari acadèmic de la Facultat d'Economia i Empresa i encarregat, en part, de l'acte d'inauguració d'avui.

Yellen, tot i no formar part de l'exposició, també ha rebut un petit homenatge per part de la Facultat: s'han preparat dues vidrieres a les portes de la biblioteca per a exposar algunes de les seves obres més rellevants i donar a conèixer la seva feina. La filosofa Judith Butler i l'economista Claudia Goldin, que tampoc formen part de l'Exposició del CEC, també tenen un espai dedicat a les vidrieres.


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...