La Puda de Montserrat, una joia amagada

El balneari abandonat que tothom visita


27/01/2023 16:10 · Per Arnau NiñoLa Puda de Montserrat és un balneari que va ser edificat el 1870 i va continuar creixent fins al 1890. Situat al costat esquerre del riu Llobregat, passat el Congost del Cairat i Olesa de Montserrat. Allà la burgesia catalana del segle XIX i del segle XX, troba un lloc on relaxar-se i gaudir d'unes vacances sense marxar de Catalunya. Tanmateix, per culpa de les destrosses provocades per les repetides crescudes del riu Llobregat, acaba tancant el 1971. A partir d'aleshores, el balneari queda abandonat i s'acaba venent a l'ajuntament d'Esparraguera. 
 
Aquest conjunt d'edificis comença a caure en l'oblit. Avui en dia, però encara és visible des de la carretera C-55, des d'on es pot veure tant la façana principal com el pont de metall que travessa el riu. És per això, que la gent no l'acaba d'oblidar totalment. Tant en el videoclip de El Patio de Nacho Cano, com en el de Heart of Soul de The Cult es pot veure l'edifici. En la mateixa línia, també va ser el set de la pel·lícula La Maldición d'Alberto Noriega gravada el 2007. Però en cap moment, l'ajuntament s'ha preocupat en mantenir o cuidar l'edifici, el que ha provocat que el seu estat es vagi deteriorant amb el pas del temps i a causa de les crescudes del riu. Això, ha acabat provocant que es converteixi en un lloc perfecte per organitzar festes il·legals i raves. 

 


 
Però, La Puda de Montserrat és molt més que tot això, ja que en ser un gran conjunt d'edificis amb un accés bastant senzill, permet que molta gent l'hagi visitat, sobretot els fans d'urbex —amants de l'exploració urbana, que es dediquen a visitar monuments, edificis i construccions fetes pels humans, però que han estat abandonades. Sovint, però hi ha la creença que van allà per robar material o trencar coses. Segons ells mateixos, és tot el contrari, el que volen és evitar que aquestes construccions caiguin en l'oblit i sobretot, les respecten perquè altres les puguin també descobrir; com és el cas dels Youtubers Portillo i Clavero que es dediquen a aquesta disciplina, i els quals han fet un vídeo sobre aquest lloc. La Puda també és un lloc famós pels suposats fenòmens paranormals i esperits que pots trobar-te a la nit. Per aquesta raó, tot i estar abandonat, si hi vas és molt habitual trobar gent visitant l'edifici, fent-se fots o fent-li fotos. 

 


 
Malauradament, no és el cas de tots els visitants, ja que amb el pas del temps, les festes il·legals i les destrosses que aquestes comporten, el dia d'avui la façana i murs interiors estan pràcticament tots recoberts de pintades. Fet que ha provocat que ja no es puguin veure les lletres de la façana principal on posava Puda de Montserrat, sense comptar que la majoria d'elements han estat trencats o ja no s'hi pot accedir. 

 


 
Malgrat això, La Puda de Montserrat encara és un referent pel que fa a l'urbex, una activitat que permet descobrir llocs oblidats. Tanmateix, cal tenir present que s'ha de fer amb molta precaució, ja que no se sap en quin estat pot estar el que estàs trepitjant i en alguns casos, pot venir la policia, segons explica aquest grup de Youtubers. Un fet que també passa en el cas de Pont Aeri, la Ciudad de los Muchachos i molts altres llocs de Catalunya. A més a més, que en alguns casos pots trobar documents i objectes de l'època. 

 


 
D'altra banda, sí que hi ha hagut projectes per intentar recuperar La Puda de Montserrat i donar-li un ús. Com va ser en el cas del 1980 que es va voler intentar fer-hi un hotel, o ara actualment que Olga Farre (la propietària) la vol convertir en un centre obert al turisme. Però sempre es troben amb el mateix problema, falta d'inversió, ja que necessita molt finançament per restaurar tot l'edifici; que ningú es posa d'acord en quin projecte fer i la falta de voluntat del govern. Però, finalment, potser no és una mala notícia, ja que permet que molta gent descobreixi la disciplina que és l'urbex, és un lloc fàcil de trobar (que no acostuma a ser el cas, pel fet que els apassionats mai donen la ubicació exacta per evitar que la gent vagi a destrossar els edificis), i malgrat que el mal estat dels pisos superiors, encara és totalment segur accedir a la planta baixa i la zona de banys. UABmèdiaUABmèdia newspaper-variantnotícies radioràdio play-circleplay Més...més...