La Ciudad de los Muchachos, l'escola òrfena

Al bell mig de Collserola amagada entre els arbres podem trobar les restes del que fou un orfenat franquista


02/02/2023 17:31 · Per Arnau NiñoNo és cap secret que, Catalunya, està plena d'històries i edificis que a poc a poc van caient en l'oblit, però la zona de Collserola destaca per tenir una concentració de grans edificis que han quedat abandonats, és per això, que s'ha convertit en un lloc molt habitual on practicar urbex. Podem trobar-hi el Casino de la Rabassada, el Viaducte de Can Ribes i La Ciudad de los Muchachos entre molts altres. Avui ens centrarem en aquest últim, es tracta d'un complex d'edificis que es van construir durant el franquisme amb el propòsit de ser una escola per a nens orfes. Actualment, encara en queda una gran part, tot i que aquesta es troba en bastant mal estat i alguns indrets estan tapiats. Arribar-hi no és gaire complicat, només cal seguir la carretera BP-1417 i agafar el camí de la Rabassada de Sant Medir, a partir d'allà, després de caminar uns 20 minuts, trobarem la façana principal amb l'escrit: Ayuntamiento de Barcelona Beneficiaria Casa Puig Ciudad de Los Muchachos. En l'actualitat, el conjunt d'edificis està al costat de Can Puig, que ara és un centre d'ajuda de desintoxicació per a toxicòmans.

 La Ciudad de los Muchachos, és un gran complex d'edificis que compta amb el que eren 4 classes, que est troben completament destrossades, també podem trobar una piscina que es troba en força bon estat, així com el camp de futbol. Finalment, hi ha un edifici apartat, que és el teatre; el qual es troba en molt mal estat i completament tapiat, sent impossible l'accés.

 


El conjunt d'edificis va ser ràpidament ocupat un cop abandonat i durant molts anys no hi va haver gaire control. Tanmateix, fa uns anys van desallotjar els ocupes que hi vivien i es va tancar tot amb tanques. Tot i això, si fas una la volta per darrere de Can Puig pots acabar trobant unes escales que donen accés als edificis, i si segueixes recte acabaràs trobant el camp de futbol.

 Un cop dins, el primer que trobes és l'edifici més gran, el teatre i cinema, però ja no s'hi pot accedir, si segueixes a l'esquerra, veuràs la piscina i si puges arribes a les aules, on encara pots trobar restes de les pissarres, de les tarimes dels professors i els lavabos.

 

 

Finalment, a dalt de tot acabes arribant a la façana principal que hem vist al principi.

 És una pena, ja que tot i que es veu que el pas del temps i la manca de manteniment ha provocat molts desperfectes, els ocupes i vàndals també han destrossat una gran part de les restes.

Molts testimonis dels nens que van estar a La Ciudad de los Muchachos, recorden l'estada com la pitjor època de les seves vides, ja que es tractava d'una educació quasi militar i molts dels professors abusaven físicament i sexualment dels alumnes. A més a més, segons relaten alguns testimonis, van ser ells mateixos qui van haver de construir la piscina.

 La Ciudad de los Muchachos és un dels grans exemples del passat de Catalunya que cada vegada està caient més en l'oblit. D'altra banda, com ja vaig mencionar en l'article sobre La Puda, és una pena que certes persones hagin destrossat el que quedava del conjunt d'edificis. Per això, tot i ser una aventura d'urbex una mica perillosa, ja que està tancat, videovigilat i amb la gent de Can Puig que et poden veure, perquè és un lloc molt obert i és molt senzill que et vegin, és molt recomanat visitar-la. Perquè tot i que encara queda gent que va viure allà, el seu record no serà etern i el que quedarà serà La Ciudad de los Muchachos.

 


UABmèdiaInici newspaper-variantActualitat radioRàdio play-circlePlay cursor-default-click Especials Més...més...